Open-source aplikácie zadarmo pre Android a iOS
Ktoré sú najlepšie Open-source aplikácie zadarmo pre Android alebo iOS zariadenie? Prečítajte si náš výber, ktoré vám ponúkajú vynikajúce funkcie, zabezpečenie a úplnú transparentnosť.

Obsah článku

Prečo softvér s otvoreným zdrojovým kódom v mobile?

Používanie Open source aplikácií v mobile prináša množstvo výhod. Transparentnosť Open-source aplikácií poskytujú vyššiu bezpečnosť vášho telefónu a práve preto môžete mať väčšiu istotu, že vaše údaje sú chránené. Nižšie náklady sú tiež významnou výhodou Open source aplikácií. Veľa je dostupných zdarma, alebo za nižšiu cenu v porovnaní s komerčnými alternatívami. To môže výrazne znížiť náklady na mobilný softvér, nielen pre jednotlivcov ale aj pre podniky. V prípade, že vývoj pre komerčnú aplikáciu skončí, Open source aplikácia môže pokračovať vývojom pomocou komunity. Táto otvorenosť a nezávislosť od jednej spoločnosti zaisťuje, že open-source aplikácie majú vyššiu šancu na dlhodobé fungovanie.

Používanie Open Source aplikácií v mobilných zariadeniach prináša slobodu, bezpečnosť, inovácie a nižšie náklady pre používateľov.

Ako vybrať Open Source aplikáciu do mobilu?

Výber open-source aplikácie pre mobilné zariadenie vyžaduje dôkladné zváženie niekoľkých kľúčových faktorov. Tu je postup, ktorý môžete nasledovať:

  1. Stanovte svoje potreby a ciele: Predtým, ako začnete hľadať aplikáciu, stanovte, čo od nej očakávate. Ide o produktivitu, zábavu, vzdelávanie, alebo niečo iné?
  2. Vyhľadajte dostupné open-source aplikácie: Existuje veľa repozitárov a databáz, kde nájdete open-source aplikácie pre mobilné zariadenia. Môžete sa pozrieť nielen na Google Play a App store, ale aj na na platformy ako GitHub, F-Droid.
  3. Skontrolujte hodnotenia a recenzie: Pozrite sa, čo hovoria ostatní užívatelia. Sú spokojní s funkciami a výkonom? Sú tam nejaké bežné problémy alebo sťažnosti?
  4. Overte bezpečnostné funkcie: Bezpečnosť je významným faktorom pri výbere aplikácie. Skontrolujte, aké bezpečnostné opatrenia má aplikácia, napríklad šifrovanie dát.
  5. Skontrolujte komunitu a podporu: Overte, aký aktívny je vývoj aplikácie a či je k dispozícii podpora pre prípadné problémy alebo otázky.
  6. Testujte aplikáciu: Nakoniec si aplikáciu vyskúšajte. Je intuitívna a ľahko použiteľná? Spĺňa vaše potreby a očakávania?

Pamätajte, že najlepšia open-source aplikácia pre vás je tá, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Pre najbežnejšie činnosti vyberáme nasledovné nami overené open source aplikácie.

Vyberáme Open-source aplikácie pre Android a iOS

Prehliadač: Firefox Focus

Firefox Focus je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú internetový prehliadač v mobile s dôrazom na súkromie a rýchlosť. Tu sú hlavné dôvody, prečo by ste mali zvážiť jeho použitie:

  • Súkromie: Firefox Focus je navrhnutý tak, aby aicky blokoval široké spektrum online sledovačov. Okrem toho aicky vymazáva vašu históriu, cookies a heslá.
  • Rýchlosť: Blokovaním sledovačov, reklám a iného nepotrebného obsahu, Firefox Focus môže výrazne zrýchliť prehliadanie webových stránok.
  • Jednoduchosť: Firefox Focus má minimalistické rozhranie, ktoré je jednoduché a intuitívne na používanie. Nie sú v ňom žiadne zbytočné funkcie alebo nastavenia.
  • Prenositeľnosť: Ako open-source prehliadač od renomovanej organizácie Mozilla, Firefox Focus je dostupný pre všetky hlavné mobilné platformy.

Tieto vlastnosti robia z Firefox Focus ideálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý, rýchly a súkromný prehliadač pre svoje mobilné zariadenia Android aj iOS.

Firefox Focus

Chat: Signal

Signal je jedným z najbezpečnejších a najspoľahlivejších správcov správ na trhu a je ideálnou voľbou pre užívateľov, ktorí hľadajú silné ochranu súkromia. Tu sú dôvody, prečo by ste mali zvážiť jeho použitie:

  • End-to-end šifrovanie: Signal používa silné end-to-end šifrovanie pre všetky správy, hovory, videoklipy a dokonca aj súbory, čo znamená, že iba odosielateľ a príjemca môžu vidieť alebo počuť komunikáciu.
  • Súkromie: Signal zbiera minimálne údaje o svojich užívateľoch. Okrem toho má funkciu sebestranky, ktorá aicky odstraňuje staré správy.
  • Funkcionalita: Signal ponúka všetky kľúčové funkcie, ktoré očakávate od moderného messengera, vrátane skupinových hovorov, videohovorov, a dokonca aj zdieľania polohy.
  • Open Source: Ako open source projekt, Signal je transparentný a nezávislí bezpečnostní odborníci môžu skontrolovať jeho kód, čo pridáva ďalšiu úroveň dôvery.

Na základe týchto vlastností je Signal odporúčaný pre všetkých užívateľov, ktorí hľadajú bezpečný a súkromný spôsob komunikácie. Samozrejmosťou je inštalácia aj na Android aj na iOS.

Signal Private Messenger

Mapy: Osmand

OsmAnd je vysoko prispôsobiteľná open-source navigačná aplikácia, ktorá je ideálnou voľbou pre cestovateľov a outdoorových nadšencov. Tu sú dôvody, prečo ju odporúčame:

  • Offline mapy: OsmAnd umožňuje stiahnutie máp pre offline použitie, čo je výhodné pri cestovaní v oblastiach so slabým signálom alebo pri šetrení dát.
  • OpenStreetMap dáta: Aplikácia používa dáta z OpenStreetMap, ktoré sú podrobne aktualizované komunitou po celom svete.
  • Prispôsobiteľnosť: OsmAnd ponúka mnoho nastavení a funkcií, ako sú rôzne typy zobrazenia máp, vrstvy POI (bodov záujmu), trasy pre pešiu, cyklistickú alebo automobilovú navigáciu a ďalšie.
  • Súkromie: Ako open-source aplikácia, OsmAnd zaručuje vyššiu úroveň súkromia, pretože nezbiera osobné údaje o svojich užívateľoch, ako to robia niektoré komerčné mapové služby.
  • Podpora pre GPX súbory: OsmAnd podporuje import a export GPX súborov, čo je užitočné pre sledovanie a plánovanie vlastných trás.

Na základe týchto vlastností je OsmAnd skvelou voľbou pre každého, kto hľadá spoľahlivú, prispôsobiteľnú a súkromnú mapovú a navigačnú aplikáciu. Používať môžete aj na Android aj na iOS.

OsmAnd

Dvojfaktorová autentifikácia: 2FAS Auth

2FAS Auth je aplikácia pre dvojfaktorové overovanie, ktorá prináša ďalšiu úroveň bezpečnosti pre vaše online účty. Tu sú dôvody, prečo ju odporúčame:

  • Bezpečnosť: 2FAS Auth poskytuje dvojfaktorové overovanie, čo výrazne znižuje riziko úniku údajov v prípade, že vaše heslo je ohrozené.
  • Podpora pre mnohé platformy: 2FAS Auth môže byť použitý s mnohými online službami, ktoré podporujú dvojfaktorové overovanie, vrátane Google, Facebook, Dropbox a ďalších.
  • Offline prístup: Aplikácia generuje kódy aj v offline režime, takže ju môžete používať aj keď nemáte prístup k internetu.
  • Používateľsky prívetivý: 2FAS Auth má jednoduché a intuitívne rozhranie, čo zjednodušuje nastavenie a používanie.
  • Bezpečná záloha: Umožňuje zálohovať vaše účty pomocou šifrovaného súboru, čo je užitočné v prípade stráty alebo výmeny zariadenia.

Vzhľadom na tieto výhody, 2FAS Auth je silným nástrojom pre zabezpečenie vašich online účtov a je odporúčaný pre každého, kto chce zvýšiť svoju online bezpečnosť. Aplikácia je prístupná aj pre Android aj pre iOS.

2FA Authenticator (2FAS)

Správa hesiel: Bitwarden

Bitwarden je vynikajúcim manažérom hesiel, ktorý ponúka robustné bezpečnostné funkcie a skvelú prispôsobiteľnosť, a je ideálnou voľbou nielen pre užívateľov Androidu ale aj iOS. Tu sú hlavné dôvody, prečo by ste mali zvážiť jeho použitie:

  • Bezpečnosť: Bitwarden používa silné šifrovanie na ochranu vašich údajov a poskytuje dvojfaktorové overovanie pre ďalšiu vrstvu bezpečnosti.
  • Synchronizácia medzi zariadeniami: Vďaka cloudovému uložisku môžete pristupovať k svojim heslám na akomkoľvek zariadení s Bitwarden.
  • Generátor hesiel: Bitwarden obsahuje vstavaný generátor hesiel, ktorý môže vytvárať silné a náhodné heslá.
  • Open Source: Ako open-source softvér, Bitwarden je transparentný a nezávislí odborníci môžu overiť jeho bezpečnostné opatrenia.
  • Prispôsobiteľnosť: Bitwarden umožňuje užívateľom prispôsobiť rôzne nastavenia pre jednotlivé účty, vrátane časovania auto-vyplňovania a auto-odhlásenia.

Tieto vlastnosti robia z Bitwarden skvelú voľbu pre všetkých užívateľov Androidu aj iOS, ktorí hľadajú bezpečný a spoľahlivý manažér hesiel.

Bitwarden

Prehrávač videí: VLC player

VLC Player je jeden z najviac univerzálnych a spoľahlivých prehrávačov multimédií dostupných pre Android. Nižšie sú dôvody, prečo ho odporúčame:

  • Podpora formátov: VLC podporuje takmer všetky multimediálne formáty, vrátane audio, video a streamovaných súborov. To eliminuje potrebu konverzie súborov do špecifických formátov.
  • Flexibilnosť: VLC je schopný prehrávať súbory, disky, webové kamery, zariadenia a streamy, čo ho robí extrémne univerzálnym prehrávačom.
  • Prispôsobiteľnosť: VLC ponúka širokú škálu nastavení a funkcií, ktoré umožňujú užívateľom prispôsobiť svoj zážitok z prehrávania.
  • Open Source: Ako open-source softvér, VLC je transparentný a zdokonalený prostredníctvom aktívnej komunity vývojárov a užívateľov.
  • Bez reklám: VLC je úplne bez reklám, takže si môžete užiť svoje multimédiá bez rušivých prerušení.
  • Integrácia titulkov: VLC podporuje viacjazyčné titulky, čo je obzvlášť užitočné pre sledovanie medzinárodných filmov alebo seriálov.

Na základe týchto vlastností je VLC skvelou voľbou pre všetkých užívateľov Androidu aj iOS, ktorí hľadajú silný a prispôsobiteľný prehrávač multimédií.

VLC for Android

Email klient: K-9

K-9 Mail je výkonná a prispôsobiteľná open-source emailová aplikácia pre Android, ktorá je ideálna pre užívateľov, ktorí potrebujú pokročilé funkcie a kontrolu nad svojou emailovou komunikáciou. Tu sú hlavné dôvody, prečo ju odporúčame:

  • Podpora viacerých účtov: K-9 Mail umožňuje spravovať viac emailových účtov z rôznych poskytovateľov v jednom mieste.
  • Podpora štandardov: Aplikácia podporuje rôzne emailové protokoly, vrátane POP3, IMAP a Exchange 2003/2007 (s WebDAV).
  • Prispôsobiteľnosť: K-9 Mail je vybavený množstvom nastavení, ktoré umožňujú užívateľom prispôsobiť jej správanie podľa ich potrieb.
  • Open Source: Ako open-source projekt, K-9 Mail je transparentný, čo umožňuje nezávislé overenie jeho bezpečnostných opatrení.
  • Súkromie: K-9 Mail sa zaviazal chrániť súkromie svojich užívateľov a neposiela žiadne osobné údaje tretím stranám.

Vzhľadom na tieto vlastnosti, K-9 Mail je vynikajúcou voľbou pre užívateľov Androidu, ktorí hľadajú robustnú a prispôsobiteľnú emailovú aplikáciu.

K-9 Mail

Zhrnutie a odporúčanie

Horeuvedené open-source aplikácie pre Android a iOS ponúkajú robustné funkcie, bezpečnosť a transparentnosť, ktoré môžu prispieť k vylepšeniu vášho mobilného zážitku. Navyše sú zadarmo. Odporúčame, aby ste si ich stiahli a vyskúšali. Môžu vám poskytnúť nielen nové a zaujímavé spôsoby, ako využiť svoje mobilné zariadenia na maximum, ale prispejú najmä k väčšej ochrane vašich osobných údajov a k zníženiu sledovania vašich činností na mobile.

Súvisiace články:

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár