Open source softvér do počítača
Open-source softvér ktorý môžete nainštalovať do vášho počítača. Tieto bezplatné alternatívy k plateným programom ponúkajú vysokú kvalitu, flexibilitu a úsporu nákladov. Objavte skvelé open-source riešenia nielen pre produktivitu, grafiku, webové prehliadanie ale aj pre oveľa viac.

Obsah článku

Prečo používať softvér s otvoreným zdrojovým kódom?

Open-source softvér je druh softvéru, ktorého zdrojový kód je prístupný verejnosti na prezretie, úpravu a vylepšenie. Tento prístup k vývoju softvéru podporuje spoluprácu a vytvára komunitu vývojárov, ktorí prispievajú svojimi nápadmi a zručnosťami. Význam open source pre softvérové riešenia je viacnásobný. Po prvé, umožňuje rýchly vývoj a inovácie, pretože vývojári z celého sveta môžu prispievať svojimi nápadmi a skúsenosťami. Flexibilita a prispôsobiteľnosť sú ďalšie výhody, keďže open-source softvér môže byť upravený a prispôsobený konkrétnym potrebám používateľa alebo organizácie.

Bezpečnosť a transparentnosť sú ďalšie dôležité aspekty tohto typu softvéru. Jeho zdrojový kód je verejne prístupný na kontrolu, čo umožňuje rýchle identifikovanie a opravu chýb a bezpečnostných rizík komunitou. Okrem toho, open-source často ponúka nízke náklady, pretože je často dostupný bezplatne.

V neposlednom rade, open-source projekty majú často aktívne komunity, ktoré poskytujú podporu, poradenstvo a prispievajú k vývoju softvéru. Tieto faktory robia open-source softvér dôležitou súčasťou IT infraštruktúry mnohých organizácií, ktoré využívajú jeho výhody pre efektívne a prispôsobiteľné softvérové riešenia.

Pozrieme sa na niektoré z týchto programov,  ktoré často predstavujú kvalitné alternatívy k plateným softvérovým riešeniam. Tieto programy môžu pomôcť ušetriť náklady a poskytujú viac slobody a prispôsobenia.

Ako vybrať softvér s otvoreným zdrojovým kódom?

Pri výbere open-source softvéru je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, ktoré vám pomôžu nájsť vhodné riešenie pre vaše potreby. Odporúčame zvážiť nasledovné kroky pri výbere open-source softvéru:

  1. Definujte svoje požiadavky: Ujasnite si, aké funkcie a vlastnosti očakávate od softvéru. Zamerajte sa na hlavné potreby a určte si, čo chcete dosiahnuť.
  2. Preskúmajte dostupné projekty: Skúmajte rôzne open-source projekty, ktoré sú relevantné pre vašu oblasť. Skúste nájsť viac informácií o ich funkciách, podpore a spoločenstve vývojárov.
  3. Čítajte recenzie a hodnotenia: Preštudujte si recenzie a hodnotenia od používateľov a odborníkov. Tieto vám poskytnú užitočné informácie o kvalite a spoľahlivosti softvéru.
  4. Testujte a skúšajte: Vyskúšajte si softvér v praxi. Open-source projekty sú voľné k stiahnutiu a tak si môžete ich vyskúšať. Týmto spôsobom si môžete vytvoriť vlastný názor na jeho použiteľnosť a funkčnosť.
  5. Pozrite sa na komunitu a podporu: Skúmajte veľkosť a aktívnosť komunity vývojárov. Silná a angažovaná komunita znamená, že softvér bude pravdepodobne dostávať aktualizácie, opravy chýb a podporu od skúsených používateľov.
  6. Zvážte interoperabilitu: Uistite sa, že softvér je kompatibilný s vaším súčasným systémom a ďalšími nástrojmi, ktoré používate. Zvážte, či umožňuje integráciu a spoluprácu s inými softvérovými riešeniami.

Pamätajte, že výber open-source softvéru je individuálny a závisí od vašich konkrétnych potrieb. Vykonajte si dostatočný výskum a testovanie, aby ste našli vhodný softvér pre seba, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám. My odporúčame pre jednotlivé každodenné činnosti s počítačom nasledovné softvérové riešenia zo sveta Open source.

Open-source softvér do vášho počítača

Ak ste si už vyskúšali open-source aplikácie do mobilu, určite si všimnete, že pre počítač ich je neporovnateľne väčšie množstvo a síce výber bude ťažší, ale vo výsledku dostanete oveľa kvalitnejšie produkty. Pozrieme sa na tie, s ktorými máme pozitívne skúsenosti.

Operačné systémy (alternatíva k Windows)

Ubuntu

Ubuntu je populárna linuxová distribúcia, ktorá sa vyznačuje množstvom výhod, prečo ju odporúčame:

  • Jednoduchosť a použiteľnosť: Je známe svojou jednoduchosťou a použiteľnosťou. Ponúka intuitívne prostredie a užívateľsky prívetivé rozhranie, čo robí prácu s počítačom pohodlnou aj pre nových užívateľov.
  • Stabilita a spoľahlivosť: Poskytuje vysokú stabilitu pri práci a spoľahlivosť. Tento operačný systém je dobre otestovaný a poskytuje stabilné prostredie pre každodenné používanie.
  • Bezpečnosť: Ponúka bezpečnosť a pravidelne dostáva aktualizácie a opravy chýb. Vďaka open-source povahe je tiež transparentné a komunita môže rýchlo identifikovať a riešiť bezpečnostné problémy.
  • Dostupnosť a kompatibilita: Je voľne dostupné zadarmo a ponúka širokú podporu pre rôzne hardvérové zariadenia. Okrem toho je kompatibilné s mnohým softvérom a umožňuje inštaláciu a používanie populárnych aplikácií.
  • Aktualizácie a novinky: Vývojári pravidelne vydávajú nové verzie so zlepšeniami a novými funkciami. Tieto aktualizácie sú tiež bezplatné a umožňujú vám využívať najnovšie vylepšenia a technológie.

Vďaka svojim vlastnostiam a výhodám je Ubuntu skvelou voľbou pre rôzne používateľské skupiny, od jednotlivcov po podniky. Poskytuje robustný a spoľahlivý operačný systém s bohatou podporou a možnosťami prispôsobenia.

Je možné používať Ubuntu aj Windows bez nutnosti zmeny na základnom systéme. Stačí nainštalovať Ubuntu na USB kľúč a spúšťať ho ako samostatný operačný systém.

Operačný systému Ubuntu
Operačný systému Ubuntu

Kancelárske balíky (alternatíva k Office)

Libreoffice

Kancelársky balík LibreOffice je silnou a odporúčanou voľbou. Ponúka množstvo výhod a funkcionalít, ktoré vám umožňujú spravovať dokumenty, tabuľky a prezentácie efektívne a profesionálne. LibreOffice odporúčame z nasledujúcich dôvodov:

  • Bezplatná a otvorená alternatíva: Voľne dostupný a zdarma použiteľný. To znamená, že môžete legálne a bezplatne využívať jeho funkcie bez nutnosti investovať do drahého softvéru.
  • Kompletný kancelársky balík: Obsahuje všetky potrebné nástroje pre prácu s dokumentmi, tabuľkami a prezentáciami. Zahrňuje textový procesor Writer, tabuľkový procesor Calc, prezentačný nástroj Impress a ďalšie užitočné aplikácie.
  • Kompatibilita s formátmi: LibreOffice je schopné otvárať a ukladať dokumenty v rôznych formátoch, vrátane tých používaných v komerčných kancelárskych balíkoch ako Microsoft Office. To umožňuje bezproblémovú výmenu dokumentov medzi rôznymi softvérovými platformami.
  • Flexibilita a prispôsobiteľnosť: Umožňuje prispôsobiť rozhranie a funkcie podľa vašich potrieb. Môžete pridávať rozšírenia, vytvárať vlastné šablóny a makrá, čo poskytuje vysokú úroveň prispôsobenia a produktivity.

Kancelársky balík LibreOffice je výbornou voľbou pre tých, ktorí potrebujú výkonný kancelársky balík s voľnou licenciou. Jeho funkcie, kompatibilita a prispôsobiteľnosť z neho robia ideálny nástroj pre profesionálnu a osobnú produktivitu.

Webstránka kancelárského balíka LibreOffice

Webstránka kancelárského balíka LibreOffice

Email klienti (alternatíva k Outlook)

Thunderbird

Spoľahlivý e-mailový klient. Thunderbird je open-source e-mailový klient vyvíjaný Mozilla Foundation, a ponúka množstvo výhod a funkcií, ktoré vám pomôžu spravovať vašu e-mailovú komunikáciu efektívne. Prečo ho odporúčame?

  • Spoľahlivý a bezpečný: Poskytuje spoľahlivé a bezpečné prostredie pre správu vašich e-mailových účtov. Podporuje moderné bezpečnostné štandardy a ponúka ochranu pred spamom, phishingom a inými hrozbami.
  • Flexibilita a prispôsobiteľnosť: Je veľmi prispôsobiteľný. Môžete si upraviť rozhranie, pridať rozšírenia a vzhľad, a prispôsobiť si ho podľa svojich preferencií a potrieb. Taktiež umožňuje organizovať a kategorizovať e-maily pomocou priečinkov, filtrácie a značiek.
  • Jednoduchá správa viacerých účtov: Umožňuje spravovať viacero e-mailových účtov z jedného miesta. Môžete jednoducho prehliadať, posielať a prijímať e-maily z rôznych poskytovateľov a organizovať ich do samostatných priečinkov.
  • Integrovaná kalendárová funkcia: Obsahuje aj kalendárovú funkciu, ktorá vám umožňuje spravovať svoje udalosti a stretnutia. Môžete synchronizovať svoje kalendáre s rôznymi poskytovateľmi a pracovať s nimi priamo v Thunderbirde.

Thunderbird je vynikajúci e-mailový klient, ktorý vám poskytuje spoľahlivé a bezpečné prostredie pre správu vašej e-mailovej komunikácie. Jeho flexibilita, prispôsobiteľnosť a integrované funkcie robia z neho skvelý nástroj pre každodenné používanie.

Webstránka emailového klienta Thunderbird

Webstránka emailového klienta Thunderbird

Chat aplikácie (alternatíva k Messenger)

Signal

Bezpečná a súkromná komunikačná aplikácia. Signal Messenger je open-source aplikácia pre správu správ a hovory, ktorá sa vyznačuje vysokou úrovňou bezpečnosti a ochrany súkromia.

  • End-to-end šifrovanie: Používa silné end-to-end šifrovanie, čo znamená, že iba vy a váš komunikačný partner máte prístup k obsahu správ a hovorov. To zabezpečuje, že vaše konverzácie sú súkromné a chránené pred odpočúvaním.
  • Bezpečné správy a prílohy: Umožňuje posielanie textových správ, multimediálnych príloh a súborov v bezpečnom prostredí. Všetky tieto dáta sú šifrované a chránené pred akýmikoľvek útokmi alebo únikmi.
  • Minimálne údaje a sledovanie: Minimalizuje zhromažďovanie údajov o svojich používateľoch a zavádza opatrenia na ochranu súkromia. Nevytvára žiadne sledovacie profily a nezdieľa vaše dáta s tretími stranami.
  • Ľahká použiteľnosť: Ponúka jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré je ľahké na ovládanie. Je dostupný na viacerých platformách, vrátane mobilných zariadení a desktopových aplikácií.

Signal Messenger je silnou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú bezpečnú a súkromnú komunikáciu. Jeho end-to-end šifrovanie, minimálne zhromažďovanie údajov a otvorenosť robia z neho dôveryhodnú aplikáciu na ochranu vašej komunikácie pred útokmi a zneužitím.

Webstránka komunikačnej aplikácie Signal messenger

Webstránka komunikačnej aplikácie Signal messenger

Prehliadače (alternatíva k Chrome)

Brave

Rýchly a súkromný webový prehliadač. Brave je moderný webový prehliadač založený na open-source projekte, ktorý kombinuje rýchlosť, bezpečnosť a súkromie.

  • Rýchlosť a výkon: Je navrhnutý tak, aby poskytoval rýchle a efektívne prehliadanie internetu. S integrovaným blokovaním reklám a sledovania, Brave dokáže načítať webové stránky rýchlejšie a šetriť dátový prenos.
  • Blokovanie reklám a sledovania: Má zabudovanú ochranu proti reklamám a sledovaniu, čo znamená, že nebudete zahltení nežiaducimi reklamami a vaše súkromie bude chránené pred sledovaním vašich online aktivít.
  • Blokovanie cookies bannerov: Má zabudované aické blokovanie cookies bannerov, čo znamená, že nebudete musieť ručne odklikávať cookies oznamy
  • Súkromie a bezpečnosť: Dáva veľký dôraz na ochranu súkromia a bezpečnosť. Ponúka aické prehliadanie v súkromnom režime, HTTPS Everywhere pre zašifrovanú komunikáciu a možnosť blokovať škodlivý softvér.
  • Odmeny za sledovanie reklám: Brave ponúka slobodné rozhodnutie, či budete prijímať reklamu, alebo nie. Ak sa rozhodnete pre reklamy, odmení vás vo forme kryptomeny BAT (Basic Attention Token). Môžete získať BAT za svoju pozornosť na reklamy a používať ich na odmenu tvorcov obsahu, ktorých sledujete.
  • Používateľské rozhranie: Má moderné a prehľadné používateľské rozhranie, ktoré je ľahké na používanie. Ponúka tiež rôzne prispôsobiteľné funkcie, ako sú vzhľady, rozšírenia a nastavenia prehliadača.

Brave je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rýchly, bezpečný a súkromný webový prehliadač. Jeho blokovanie reklám, sledovania a ochrana súkromia poskytujú vynikajúcu užívateľskú skúsenosť. Vyskúšajte Brave a objavte nový spôsob, ako prehliadať internet.

Webstránka súkromného prehliadača Brave

Webstránka súkromného prehliadača Brave

Správa poznámok (alternatíva k Notepad)

Standardnotes

Súkromný spôsob správy a ochrany svojich poznámok. Standard Notes je open-source aplikácia, ktorá vám umožňuje ukladať, organizovať a synchronizovať svoje poznámky na rôznych zariadeniach a to šifrovane.

  • End-to-end šifrovanie: Je navrhnutý s dôrazom na bezpečnosť a súkromie vašich poznámok. Všetky vaše údaje sú šifrované na vašom zariadení pomocou silného šifrovacieho algoritmu, čo zabezpečuje, že iba vy máte prístup k nim. Vaše poznámky sú uchovávané súkromne a bez prístupu tretích strán.
  • Synchronizácia: Umožňuje synchronizáciu vašich poznámok medzi rôznymi zariadeniami, ako sú počítače, telefóny a tablety. Môžete mať prístup k svojim poznámkam odkiaľkoľvek a kedykoľvek a zmeny sa aicky synchronizujú na všetkých zariadeniach.
  • Jednoduché použitie: Má jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré je ľahké ovládať. Môžete jednoducho vytvárať, upravovať a organizovať svoje poznámky do rôznych kategórií a štítkov. Taktiež umožňuje vyhľadávanie a filtrovanie poznámok, čo uľahčuje ich nájdenie.
  • Rozšíriteľnosť: Ponúka možnosť rozšírenia pomocou rôznych pluginov a rozšírení, ktoré vám umožňujú prispôsobiť si aplikáciu podľa vašich potrieb. Môžete pridať dodatočné funkcie a integrácie, ako je napríklad zdieľanie, exportovanie do rôznych formátov a mnoho ďalších

Standard Notes je výborným nástrojom pre správu a ochranu vašich poznámok s dôrazom na bezpečnosť a súkromie. Jeho jednoduché použitie, synchronizácia a rozšíriteľnosť robia z neho vhodnú voľbu pre tých, ktorí potrebujú spoľahlivé riešenie pre svoje poznámky. Vyskúšajte Standard Notes a získajte bezpečný a prenosný spôsob správy svojich poznámok.

Webstránka súkromného poznámkového manažéra Standardnotes

Webstránka súkromného poznámkového manažéra Standardnotes

Práca s FTP

Filezilla

Užívateľsky prívetivý a osvedčený FTP (File Transfer Protocol) klient. FileZilla je open-source softvér, ktorý umožňuje prenos súborov medzi vaším počítačom a serverom pomocou FTP alebo SFTP protokolu.

  • Jednoduché použitie: Má intuitívne používateľské rozhranie, ktoré je jednoduché ovládať. Môžete jednoducho pripojiť sa k serveru, prehliadať súbory, presúvať a spravovať súbory a adresáre pomocou jednoduchých operácií drag-and-drop.
  • Spoľahlivosť: Je známa svojou spoľahlivosťou a stabilitou. Je vybavená obnovením spojenia, takže ak sa vyskytne prerušenie spojenia, FileZilla sa aicky snaží znovu sa pripojiť a pokračovať v prenose.
  • Rôznorodosť podporovaných protokolov: Podporuje širokú škálu protokolov vrátane FTP, SFTP, FTPS a SSH File Transfer Protocol. Môžete bezpečne prenášať súbory pomocou šifrovaného spojenia a prispôsobiť si nastavenia podľa svojich potrieb.
  • Správa údajov: Umožňuje uložiť a spravovať údaje o serveroch pre ľahký prístup. Môžete si ukladať pripojenia, vytvárať zložky pre rôzne servery a jednoducho sa pripájať k nim vďaka aickému vyplneniu údajov.
  • Záznamy o zlyhaných prenosoch: Počas prenosu zaznamenáva, ktorý súbor sa podaril preniesť a ktorý nie. Oznámi dôvod a uloží záznam o zlyhaní, čo vám umožni jednoducho znova nahrať súbor na server.

FileZilla je vynikajúcim nástrojom pre prenos súborov medzi vaším počítačom a serverom. Jeho jednoduché ovládanie, spoľahlivosť a podpora rôznych protokolov robia z neho výbornú voľbu pre správu a prenos súborov.

Webstránka FTP klienta Filezilla

Webstránka FTP klienta Filezilla

Grafické editory (alternatíva k Photoshop)

Gimp

Profesionálny a výkonný grafický editor. GIMP (GNU Image Manipulation Program) je open-source program na úpravu obrázkov a grafiky, ktorý poskytuje širokú škálu funkcií a nástrojov.

  • Rozsiahle funkcie úpravy obrázkov: Ponúka množstvo pokročilých funkcií na úpravu obrázkov, ako sú retušovanie, vrstvy, filtre, klonovanie, maskovanie a mnoho ďalších. Môžete upravovať farby, jas, kontrast, rozmery a vytvárať sofistikované grafické efekty.
  • Podpora mnohých formátov: Podporuje širokú škálu formátov súborov, vrátane populárnych formátov ako JPEG, PNG, GIF, TIFF a mnoho ďalších. Môžete importovať a exportovať obrázky v rôznych rozlíšeniach a kvalitách.
  • Prispôsobiteľné používateľské rozhranie: Umožňuje prispôsobiť si rozhranie a nástroje podľa vašich preferencií. Môžete si zmeniť rozloženie panelov, pridať skratky klávesov, vytvoriť vlastné palety a prispôsobiť si pracovnú plochu podľa svojich potrieb.
  • Podpora vrstiev a maskovania: Má pokročilú podporu vrstiev, čo umožňuje vytvárať komplexné kompozície obrázkov. Taktiež ponúka maskovanie, čo vám umožňuje presne vybrať a upraviť určité časti obrázkov.

GIMP je skvelý nástroj pre profesionálnych grafikov, ale aj pre bežných používateľov, ktorí potrebujú úpravu obrázkov a tvorbu grafiky. Jeho široké funkcie, prispôsobiteľnosť a podpora formátov robia z neho mocný nástroj na kreatívne projekty.

Webstránka grafického editora Gimp

Webstránka grafického editora Gimp

Organizácia fotografii

Digikam

Výkonný a komplexný softvér na správu a úpravu fotografií, odporúčame vám vyskúšať DigiKam. DigiKam je open-source aplikácia, ktorá ponúka široké možnosti organizácie, úpravy a správy vášho fotografického obsahu. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť použitie DigiKam:

  • Organizácia fotografií: Poskytuje robustné nástroje na organizovanie a správu vášho fotografického archívu. Môžete vytvárať a upravovať kategórie, značky, kľúčové slová a metadáta, čo vám umožňuje rýchlo vyhľadávať a zoradiť fotografie podľa rôznych kritérií.
  • Úprava fotografií: Obsahuje širokú škálu nástrojov pre úpravu fotografií. Môžete upravovať expozíciu, farby, kontrast, ostriť obrazy, odstraňovať červené oči a mnoho ďalších úprav. Taktiež poskytuje pokročilé funkcie ako vrstvy a filtre pre komplexnejšie úpravy.
  • Import a export: Podporuje import a export fotografií z rôznych zdrojov. Môžete jednoducho importovať fotografie z fotoaparátu, externých zariadení alebo existujúcich fotografií v počítači. Taktiež umožňuje exportovať fotografie vo viacerých formátoch, vrátane JPEG, PNG a ďalších.
  • Práca s RAW: Dokáže pracovať s RAW formátmi fotografií, čo znamená, že môžete upravovať obrazy zachytené vo vysokom rozlíšení bez straty kvality. Ponúka nástroje na spracovanie a konverziu RAW súborov podľa vašich potrieb.

DigiKam je vynikajúcim nástrojom pre organizáciu, úpravu a správu fotografií. Jeho široké funkcie, možnosti úprav a schopnosť práce s RAW formátmi robia z neho ideálneho spoločníka pre fotografické projekty. Vyskúšajte DigiKam a objavte jeho potenciál pre správu a zlepšenie vášho fotografického obsahu.

Webstránka organizátora fotiek Digikam

Webstránka organizátora fotiek Digikam

Prehrávač videí (alternatíva k Media player)

VLC player

Spoľahlivý a všestranný prehrávač médií, odporúčame vám vyskúšať VLC player. VLC player je open-source prehrávač médií, ktorý podporuje širokú škálu audio a video formátov. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť jeho použitie:

  • Podpora rôznych formátov: Dokáže prehrávať takmer akýkoľvek audio a video formát. Podporuje populárne formáty ako MP3, MP4, AVI, MKV, FLV a mnoho ďalších. Nebudete musieť sa trápiť s inštaláciou ďalších kodekov alebo prehrávačov.
  • Vysoká kompatibilita: Je dostupný pre rôzne operačné systémy, vrátane Windows, macOS, Linux a mobilných platformách. Môžete ho používať na rôznych zariadeniach, či už ide o počítače, notebooky alebo mobilné telefóny.
  • Flexibilita a prispôsobiteľnosť: Ponúka množstvo nastavení a funkcií, ktoré vám umožňujú prispôsobiť si prehrávanie médií podľa vašich potrieb. Môžete nastavovať jas, kontrast, rozmery videa, používať efekty a filtre, a dokonca streamovať médiá cez sieť.
  • Jednoduchosť použitia: Má jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré je ľahké ovládať aj pre začiatočníkov. S jednoduchým prehrávaním, ovládaním hlasitosti a rýchlym prístupom k rôznym nastaveniam je VLC player priateľský k používateľom.
  • Stabilita a spoľahlivosť: Je známy svojou stabilitou a spoľahlivosťou. Bez ohľadu na veľkosť súboru alebo formát médií, VLC player zvyčajne poskytuje hladké prehrávanie bez zaseknutia alebo straty kvality.

VLC player je vynikajúci prehrávač médií, ktorý poskytuje všetky potrebné funkcie a podporu pre váš zážitok z prehrávania médií. Jeho široká kompatibilita, flexibilita a jednoduchosť robia z neho vynikajúcu voľbu pre každodenné prehrávanie médií na rôznych platformách. Vyskúšajte VLC player a vychutnajte si vynikajúce prehrávanie médií bez komplikácií.

Webstránka prehrávača médií VLC player

Webstránka prehrávača médií VLC player

Editácia videa (alternatíva k Adobe Premiere)

Shoutcut

Jednoduchý a efektívny video editor, odporúčame vám vyskúšať Shotcut. Shotcut je open-source video editor, ktorý ponúka širokú škálu funkcií a nástrojov na úpravu videí. V čom vyniká:

  • Bezplatný a otvorený: Voľne dostupný a open-source software. Nemusíte platiť licenčné poplatky a máte prístup k jeho zdrojovému kódu, čo umožňuje prispôsobenie a rozšírenie podľa potreby.
  • Široká škála funkcií: Ponúka množstvo pokročilých funkcií na úpravu videí. Môžete strihať, orezávať, spájať a usporiadať videá, pridávať efekty a prechody, upravovať farby a kontrast, aplikovať filtre a mnoho ďalších.
  • Podpora rôznych formátov: Podporuje veľký počet video formátov, čo vám umožňuje pracovať so súbormi vo formáte, ktorý vyhovuje vašim potrebám. Taktiež podporuje nahrávanie videí priamo z webovej kamery a audio zdrojov.
  • Intuitívne používateľské rozhranie: Má prehľadné a intuitívne používateľské rozhranie, ktoré je ľahké ovládať. Máte rýchly prístup k nástrojom a panelom, ktoré vám umožňujú rýchlo a efektívne editovať svoje videá.
  • Podpora viacerých platform: Je k dispozícii pre Windows, macOS a Linux, čo znamená, že ho môžete používať na rôznych operačných systémoch. Vaše projekty sú prenositeľné a môžete pracovať na nich na rôznych zariadeniach.

Shotcut je výborným nástrojom pre tých, ktorí potrebujú jednoduchý a výkonný video editor. Jeho široké funkcie, podpora rôznych formátov a intuitívne rozhranie robia z neho vynikajúci nástroj pre úpravu videí. Vyskúšajte Shotcut a objavte jeho potenciál pre vaše tvorivé projekty.

Webstránka editora videí Shoutcut

Webstránka editora videí Shoutcut

Editácia audia

Audacity

Výkonný a jednoduchý zvukový editor, odporúčame vám vyskúšať Audacity. Audacity je open-source aplikácia, ktorá poskytuje širokú škálu funkcií na nahrávanie, úpravu a mixovanie zvukov. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť použitie Audacity:

  • Záznam zvuku: Umožňuje nahrávať zvuk z rôznych zdrojov, ako je mikrofón, vstavaná zvuková karta alebo externé zariadenia. Môžete jednoducho nahrávať zvukové stopy pre hudobné projekty, podcasty, audioknihy a ďalšie.
  • Úprava zvuku: Poskytuje množstvo nástrojov a efektov pre úpravu zvukových záznamov. Môžete strihať, kópírovať, vkladať, spájať a zmiešavať zvukové stopy. Taktiež môžete upravovať hlasitosť, tón, ekvalizáciu, pridávať efekty, odstraňovať šumy a ďalšie.
  • Formátová kompatibilita: Podporuje širokú škálu audio formátov, ako sú WAV, MP3, FLAC, AIFF a ďalšie. Môžete importovať a exportovať zvukové súbory v rôznych formátoch podľa vašich potrieb.
  • Jednoduché ovládanie: Jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré je ľahké ovládať. Máte prístup k nástrojom a funkciám, ako je rýchlosť prehrávania, zoom, vyhľadávanie, ovládanie hlasitosti a mnoho ďalších.

Audacity je vynikajúci nástroj pre nahrávanie a úpravu zvukových záznamov, ktorý je vhodný pre hudobníkov, podcastérov, študentov a všetkých, ktorí potrebujú pracovať s audio súbormi. Jeho široké funkcie, jednoduchosť použitia a open-source povaha robia z neho skvelú voľbu pre zvukové projekty. Vyskúšajte Audacity a objavte jeho potenciál pre vašu tvorivú prácu s zvukom.

Webstránka zvukového editora Audacity

Webstránka zvukového editora Audacity

Správa hesiel (alternatíva k heslám v Excel)

KeePass XC

Veľmi obľúbený a bezpečný manažér hesiel. KeePassXC je open-source aplikácia, ktorá vám umožňuje bezpečne spravovať a ukladať vaše heslá.

  • Bezpečnosť a šifrovanie: Využíva silné šifrovanie a zabezpečuje vaše heslá a citlivé údaje. Vaše heslá sú chránené pomocou silného master hesla a sú uložené v súbore, ktorý je šifrovaný. To znamená, že vaše heslá sú bezpečne chránené pred neoprávneným prístupom.
  • Jednoduché používanie: Má jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré je ľahké ovládať. Môžete jednoducho vytvárať, upravovať a organizovať svoje heslá do kategórií a skupín, čo uľahčuje ich nájdenie a správu.
  • Synchronizácia a prenositeľnosť: Umožňuje synchronizovať vaše heslá medzi rôznymi zariadeniami, čo vám poskytuje prístup k nim z rôznych miest. Taktiež je prenositeľný a môžete ho používať na rôznych operačných systémoch, ako sú Windows, macOS a Linux.
  • Rozšíriteľnosť: Ponúka možnosť rozšírenia pomocou pluginov a rozšírení, čo umožňuje prispôsobiť si ho podľa vašich potrieb a preferencií. Môžete pridať dodatočné funkcie a zvýšiť tak jeho flexibilitu.

KeePassXC je vynikajúcim nástrojom na správu hesiel, ktorý zabezpečuje bezpečné uloženie a prístup k vašim údajom. Jeho bezpečnosť, jednoduchosť používania a rozšíriteľnosť robia z neho výbornú voľbu pre tých, ktorí chcú mať kontrolu nad svojimi heslami a citlivými údajmi. Vyskúšajte KeePassXC a zlepšte bezpečnosť svojich online účtov.

Ak používate aplikáciu KeePass na správu svojich hesiel a chcete zabezpečiť ešte vyššiu úroveň bezpečnosti, môžete využiť funkciu otvárania databázy hesiel s potrebou key súboru. Tento prístup zabezpečuje, že na otvorenie databázy budete potrebovať nielen správne heslo, ale aj konkrétny key súbor, ktorý je uložený napríklad na USB kľúči.

Webstránka správcu hesiel KeePass XC

Webstránka správcu hesiel KeePass XC

Archivačný programy

PeaZip

Spoľahlivý a viacúčelový kompresný nástroj. PeaZip je open-source aplikácia, ktorá umožňuje komprimovať a dekomprimovať súbory v rôznych formátoch. Jeho výhody:

  • Podpora rôznych formátov: Podporuje širokú škálu kompresných formátov, vrátane ZIP, RAR, 7Z, TAR a mnoho ďalších. Môžete komprimovať a dekomprimovať súbory v rôznych formátoch podľa svojich potrieb.
  • Jednoduché použitie: Má jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré je ľahké ovládať. Môžete jednoducho pridať súbory alebo priečinky do archívu a vybrať požadované nastavenia kompresie.
  • Bezpečnosť a ochrana súkromia: Podporuje šifrovanie súborov a archívov pomocou silných šifrovacích algoritmov. Môžete chrániť svoje komprimované súbory heslom a zabezpečiť ich pred neoprávneným prístupom.
  • Rozšíriteľnosť: Je rozšíriteľný a umožňuje pridať rôzne pluginy a rozšírenia pre pokročilé funkcie. Môžete pridať podporu pre ďalšie kompresné formáty alebo rozšíriť funkcionalitu programu podľa vašich potrieb.

PeaZip je výborný nástroj pre komprimovanie a dekomprimovanie súborov, ktorý ponúka širokú podporu formátov a ľahké použitie. Jeho bezpečnostné funkcie, rozšíriteľnosť a open-source povaha robia z neho výbornú voľbu pre správu súborov. Vyskúšajte PeaZip a získajte efektívne a spoľahlivé nástroje na spracovanie vašich súborových archívov.

Webstránka archivačného programu PeaZip

Webstránka archivačného programu PeaZip

Prehliadač PDF súborov (alternatíva k Adobe Acrobat)

SumatraPDF

SumatraPDF je open-source aplikácia, ktorá ponúka rýchle načítanie a prezeranie PDF súborov. Prečo by ste mali zvážiť jeho použitie:

  • Rýchlosť a efektivita: Je známy svojou rýchlosťou a efektivitou pri otváraní a prehliadaní PDF súborov. Jeho optimalizovaný návrh a jednoduché rozhranie zabezpečujú plynulé a rýchle skúmanie dokumentov.
  • Jednoduchosť používania: Má minimalistické a jednoduché používateľské rozhranie, ktoré je ľahké ovládať. Môžete otvárať, posúvať sa po dokumente, vyhľadávať v texte a zoomovať s intuitívnymi a jednoduchými ovládacími prvkami.
  • Podpora rôznych formátov: Okrem PDF podporuje aj ďalšie formáty, vrátane ePub, MOBI, XPS, DjVu a ďalších. To znamená, že môžete využívať aplikáciu na prezeranie rôznych typov dokumentov.
  • Prenositeľnosť: Je prenositeľná aplikácia, čo znamená, že ju môžete používať bez potreby inštalácie. Môžete ju mať na prenosnom zariadení, napríklad na USB kľúči, a používať ju na rôznych počítačoch bez akýchkoľvek obmedzení.

SumatraPDF je skvelým nástrojom na prezeranie PDF a ďalších dokumentov, ktorý sa vyznačuje rýchlosťou, jednoduchosťou používania a podporou rôznych formátov. Jeho prenositeľnosť a open-source povaha robia z neho vhodnú voľbu pre tých, ktorí potrebujú efektívne prehliadať a pracovať s dokumentami. Vyskúšajte SumatraPDF a objavte jeho výhody pri prehliadaní vašich PDF súborov.

Webstránka prehliadača PDF súborov SumatraPDF

Webstránka prehliadača PDF súborov SumatraPDF

Čítačka RSS správ

QuiteRSS

Užívateľsky prívetivá RSS čítačka, ktorá vám umožňuje sledovať a organizovať svoje obľúbené zdroje správ a blogov pomocou technológie RSS.

  • Organizácia zdrojov: Umožňuje veľmi rýchlo pridať a spravovať rôzne RSS kanály, aby ste mali prístup k aktuálnym správam a obsahu vašich obľúbených webových stránok na jednom mieste. Môžete vytvárať kategórie, pridávať záložky a jednoducho sa orientovať v zdrojoch.
  • Užívateľské nastavenia: Ponúka viacero nastavení a možností prispôsobenia podľa vašich preferencií. Môžete nastaviť obnovovanie kanálov, zobrazenie správ, zvukové upozornenia a mnoho ďalších parametrov podľa vašich potrieb.
  • Prehľadnosť a intuitívne ovládanie: Má prehľadné používateľské rozhranie s jednoduchými a intuitívnymi ovládacími prvkami. Môžete jednoducho navigovať medzi zdrojmi, zobrazovať a čítať správy, pridávať označenia a vyhľadávať v obsahu.
  • Uloženie a zdieľanie obsahu: Umožňuje uložiť zaujímavé články a správy pre neskoršie čítanie alebo zdieľanie s inými. Môžete si vytvárať zoznamy obľúbených článkov a jednoducho ich pristupovať.

QuiteRSS je vynikajúcim nástrojom pre sledovanie správ a blogov prostredníctvom RSS. Jeho organizácia zdrojov, užívateľské nastavenia a prehľadné rozhranie robia z neho vhodnú voľbu pre tých, ktorí chcú mať prístup k aktuálnym informáciám z rôznych zdrojov na jednom mieste. Vyskúšajte QuiteRSS a získajte efektívny nástroj na správu svojich RSS kanálov.

Webstránka čítačky RSS správ QuiteRSS

Webstránka čítačky RSS správ QuiteRSS

Zhrnutie a odporúčanie

Open-source softvér prináša množstvo výhod pre podniky a bežných používateľov. Ponúka bezplatné alternatívy k plateným softvérovým riešeniam, čo umožňuje úsporu nákladov. Okrem toho, open-source projekty často poskytujú flexibilitu, prispôsobenie a bezpečnosť. S veľkou komunitou vývojárov a aktívnou podporou je open-source softvér silnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú kvalitné a dostupné riešenia pre svoje počítače. Nech už potrebujete kancelársky balík, grafický editor alebo webový prehliadač, open-source softvér vám poskytne možnosti, ktoré spĺňajú vaše potreby. Začnite objavovať svet open-source a využite jeho výhody pre váš počítačový život.

Súvisiace články:

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár