Čo je SSL certifikát
SSL certifikát chráni informácie vymieňané medzi vašou stránkou a jej návštevníkmi.

Označenie či používate alebo nepoužívate SSL certifikát je vo vašom prehliadači pred adresou vášho webu. Ak máte SSL certifikát svieti informácia "Zabezpečené" so zeleným zámkom a cez web pristupujete cez protokol "https". Ak nemáte, tak namiesto zeleného zámku je len informačná ikona a v tom prípade pristupujete k webu cez protokol "http", cize bez pridania "s", čo znamená secure - zabezpečené.

 

Ukážka SSL certifikátu v prehliadači


V praxi to znamená, že keď niekto vyplní formulár alebo pošle objednávku bez SSL certifikátu všetky údaje prechádzajú cez internet k vám v textovej podobe. Ak máte SSL certifikát tak tieto údaje sa zašifrujú na serveri a prechádzajú ku vám v šifrovanej podobe. Takto chránite údaje Vašich zákazníkov a stránka má vyššiu dôveryhodnosť. SSL certifikát môžete mať buď zdarma alebo za poplatok.

SSL certifikát zdarma

Ak si vyberiete SSL certifikát zdarma, nevýhoda je, že na starých počítačoch s Windows XP a na určitých prehliadačoch ako je Internet Explorer pri vstupe na Váš web sa objaví veľké červené výstražné okno, že stránka je nezabezpečená. Problém je, že sú to staré systémy a nevedia pracovať s novými štandardmi. Preto pri bezplatnom SSL certifikátu tých návštevníkov, ktoré používajú také staré systémy pravdepodobne stratíte.

Platený SSL certifikát

Ak si vyberiete platený SSL certifikát, tak ten problém so starými systémami sa dá eliminovať dokúpením pevnej IP adresy. Avšak bude váš web fungovať všade a budete mať certifikát od poprednejšej certifikačnej autorite. Ďalšia výhoda pri zaobstaraní SSL certifikátu pri spustení nového webu je, že nespoplatňujeme technickú implementáciu certifikátu, pretože pri nových weboch je to jednoduchšie. Ak sa rozhodnete pre SSL certifikát neskôr, tak technická implementácia certifikátu má vyššie náklady, nakoľko pri existujúcich weboch je to oveľa komplikovanejšia záležitosť, pretože web technicky sa musí pripraviť aby spolupracoval s SSL certifikátom, musia sa správne presmerovať staré webov adresy na nové adresy a s tým súvisiace testovanie webstránky je tiež oveľa časovo náročnejšie.

Ďalšia informácia pre rozhodnutie zaobstarať certifikátu je, že Google viac podporuje weby s SSL certifikátmi vo svojich výsledkoch.

V každom prípade odporúčam vybaviť SSL certifikát teraz a len si vybrať či si zaobstarať bezplatnú verziu a nebude váš web korektne fungovať na starých počítačoch alebo zaobstarať profesionálnejšiu platenú verziu s vyriešením funkčnosti webu na starých počítačoch.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár