Drupal na laptope
Drupal je jeden z najpopulárnejších open-source redakčných systémov pre webové stránky a aplikácie. Jeho využitie je široké a v súčasnosti ho používajú malé aj veľké organizácie po celom svete. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je Drupal tak významný pre firemný web.

Obsah článku:

Čo je Drupal?

Drupal je open-source redakčná platforma, ktorá umožňuje vytváranie a správu webových stránok a aplikácií. Je to jeden z najobľúbenejších systémov na správu obsahu (CMS - Content Management System) na svete, používaný pre mnoho typov webových stránok, vrátane internetových obchodov, portálov, sociálnych sietí a webových stránok pre firmy a korporácie, školy a vládne organizácie.

Drupal logo
Oficiálne logo redakčného systému Drupal

Vyznačuje sa svojou flexibilitou a prispôsobivosťou. Jeho open-source povaha znamená, že mnoho programátorov a vývojárov po celom svete prispieva k jeho vývoju a rozšíreniu funkcií. Vďaka tomu existuje pre Drupal mnoho rôznych rozšírení, ktoré umožňujú prispôsobenie platformy konkrétnym potrebám webovej stránky.

Drupal je známy pre svoju bezpečnosť, keďže jeho open-source povaha umožňuje mnohých programátorov na celom svete kontrolovať jeho zdrojový kód a včas odhaľovať a opravovať bezpečnostné chyby.

Drupal logo
Oficiálne drop logo CMS Drupal

Krátka história Drupalu

V roku 2000 potrebovali dvaja študenti Antverpskej univerzity Dries Buytaert a Hans Snijder internetové pripojenie, na ktoré by sa mohli spoľahnúť. Trvalé internetové pripojenie však bolo pre antverpských študentov zriedkavé. Dries a Hans preto zriadili bezdrôtový most medzi svojimi internátmi a Hansov ADSL modem sa delil o pripojenie medzi ôsmich študentov. Fungovalo to, ale niečo im chýbalo: miesto, kde by mohli navzájom komunikovať.

Dries túto chýbajúcu funkciu premenil na príležitosť. Založil malú spravodajskú stránku s webovou nástenkou. On a jeho priatelia mohli zverejňovať poznámky o stave svojej siete, hovoriť o tom, kde boli na večeri, zdieľať zaujímavé novinky a podobne. Vytvorili malý obsahový rámec.

Buytaert chcel stránku nazvať "dorp", čo v holandčine znamená "dedina", aby zdôraznil jej komunitné aspekty. Toto slovo nesprávne napísal „drop“ a ono sa mu vžilo do pamäte. Webová stránka Drop.org rýchlo prilákala nových členov. Začala sa formovať komunita. Ľudia diskutovali o nových nápadoch a sľubných technológiách, čo viedlo k postupnému vývoju Drop.org na open-source projekt Drupal.


Druplicon bol dlhú dobu používaný ako logo Drupalu

Prvý Drupal vznikol v roku 2001 a jeho história vývoja sa dá rozdeliť do niekoľkých etáp podľa jeho hlavných verzií.

Drupal 1

Prvá verzia softvéru Drupal bola vydaná 15. januára 2001. Začínala s 18 základnými modulmi súborov PHP. V tejto verzii systému Drupal sa Buytaert zameral na modularitu, ktorá poskytla návrhu modulov väčšiu flexibilitu a prispôsobivosť, čo umožnilo ľuďom prispôsobiť si webové stránky podľa svojich predstáv. V tomto čase bola každému používateľovi ponúknutá možnosť stať sa prispievateľom, preto je známy ako experimentálna platforma pre komunitu.

Drupal 2

Druhá veľká verzia nasledovala veľmi krátko po prvej a vyšla 15. marca 2001. Mal 22 základných modulov. Toto vydanie systému Drupal obsahovalo funkciu prekladu, ktorá umožňovala používateľom vytvárať alebo prepisovať svoje webové stránky v rôznych jazykoch. Okrem toho bola aktualizovaná sekcia komentárov, aby bola menej neprehľadná.

Drupal 3

Systém bol tiež relatívne rýchlo vypustený a to 15. septembra 2001. Mal 26 základných modulov. Táto verzia zaviedla koncept uzlov, ktoré nahradili stránky. Napríklad stránky fóra, blogu, príbehu, denníka a knihy boli teraz spravované modulom uzla.

Drupal 4

Bol vydaný 15. júna 2002. Toto vydanie obsahovalo najviac aktualizácií dovtedy. V tomto čase už existovalo takmer 100 veľkých webových lokalít vytvorených pomocou systému Drupal. V rámci tohto vydania sa Drupal začal viac podobať na podnikový CMS a už medzinárodný open source projekt.


Vzhľad administrácie Drupal 4

Drupal 5

Vydanie systému bolo 15. januára 2007. Bola úplne prepracovaná stránka administrácie, pridaná nová predvolená téma s názvom Garland, zahrnutie knižnice jQuery JavaScript a prevedenie všetkých základných JavaScriptov na jej používanie. Adresár modulov bol reorganizovaný tak, aby všetky moduly mali svoj vlastný adresár, bol pridaný agregátor a kompresor CSS, čo viedlo k až o 40 % rýchlejšiemu načítaniu stránky.


Vzhľad administrácie Drupal 5

Drupal 6

Systém bol vydaný 13. februára 2008. V roku 2009 prijala oficiálna webová stránka Bieleho domu systém Drupal 6 ako svoj CMS. Toto sa považuje sa za jeden z najväčších úspechov systému. Čoskoro potom na systém Drupal prešli ďalšie vládne agentúry. Drupal 6 sa z hľadiska použiteľnosti veľmi zlepšil. Boli pridané lepiace záhlavia tabuliek,  od tohto vydania je možné konfigurovať vlastné formáty dátumu,  bola pridaná dynamická kontrola sily hesla a jeho potvrdenie, umiestňovanie blokov, položiek menu, slovníkov a termínov taxonómie, fór, profilových polí a filtrov vstupných formátov pomocou funkcie drag-and-drop.

Administrácia Drupal 6
Vzhľad administrácie Drupal 6 obsahuje len kozmetické zmeny oproti predošlej verzie

Drupal 7

Táto verzia systému bola vydaná 5. januára 2011 a je stále podporovaný s niekoľkými úpravami a aktualizáciami každý rok. Táto verzia obsahuje mnoho kľúčových bodov na zlepšenie vrátane databázy, zabezpečenia, použiteľnosti, výkonu, spracovania súborov a mnoho ďalšieho.

Administrácia Drupal 7
Vzhľad administrácie Drupal 7

Drupal 8

Bola vydaná 19. novembra 2015. Verzia 8 bola výrazne inovatívna a priniesla množstvo nových funkcií, ako napríklad podporu mobilných zariadení, úplne nový systém programovania vzhľadov, inštaláciu systému už v lokálnom jazyku a pokročilú správu jazykových verzii, využitie sily HTML5, integráciu webových služieb a mnoho ďalšieho. Bola to najväčšia zmena v histórii Drupalu, keď systém prešiel na moderné technológie.

Administrácia Drupal 8
Vzhľad administrácie používané v Drupal 8 a nové admin menu

Drupal 9

Vydanie verzie 9 padlo na dátum 3. júna 2020. Prvá verzia Drupalu, ktorá spatrila svetlo sveta bez nových funkcií, čo je považované za úspech. Drupal 9 totiž má rovnaké funkcie ako Drupal 8.9, ale bez množstva kódu spätnej kompatibility.

Drupal 10

Táto verzia bola vydaná 14. decembra 2022. Priniesla nový editor a mnoho dôležitých technických vylepšení.

  • Administračný vzhľad Claro je navrhnutý tak, aby poskytoval moderné a používateľsky prívetivé rozhranie na správu vašich webových stránok v Drupale.
  • Objavil sa nový nástroj Theme Starterkit, ktorý poskytuje východiskový bod na vytváranie vlastných tém. Poskytuje nástroje a šablóny, ktoré vývojárom a dizajnérom uľahčujú vytváranie tém na mieru pre nové firemné alebo iné webové stránky.
  • Po novom umožňuje vytvárať nové jazyky a spravovať ich priamo v rozhraní administrácie.
  • Nový editor obsahu, CKEditor 5 prináša niekoľko vylepšení v oblasti úprav, vďaka čomu je pre používateľov vytváranie a správa obsahu jednoduchšia a intuitívnejšia.

Nový Drupal 10 sa výrazne zameral na bezpečnostné prvky, ktoré viedli k niekoľkým vylepšeným bezpečnostným funkciám vrátane zdokonalenej politiky hesiel. Je navrhnutý tak, aby poskytoval lepší výkon a škálovateľnosť oproti predchádzajúcim verziám, čo firmám uľahčuje vytváranie a údržbu vysoko výkonných webových stránok.


Prispôsobiteľnosť a responzivita vzhľadu Claro v Drupal 10

V každej verzii bol Drupal unikátny v mnohých ohľadoch, vrátane vylepšenia používateľského rozhrania, zvýšenia výkonu, integrácie s modernými technológiami a podpory nových typov obsahu.

S Drupalom pracujeme od verzie Drupal 5. Od toho času sme webové stránky vytvárali v každej jednej verzii a postupne sme vyladili náš pracovný postup k tomu, aby sme dokázali našim klientom zabezpečovať plynulé prechody zo starej verzie systému na nové.Tieto aktualizácie ponúkame našim klientom v rámci bezpečnostnej služby pre Drupal.

Výhody redakčného systému Drupal

  • Flexibilita a prispôsobiteľnosť - Je veľmi flexibilný a umožňuje prispôsobiť webovú stránku konkrétnym potrebám a cieľom podniku. Vďaka mnohým modulom je možné ľahko pridať ďalšie funkcie a rozšírenia, ktoré sú nevyhnutné pre danú webovú stránku.
  • Jednoduché používanie - Má jednoduché a intuitívne rozhranie, ktoré umožňuje ľahké používanie a správu webstránok.
  • Silná bezpečnosť - Drupal je známy pre svoju vysokú úroveň bezpečnosti a vďaka aktívnej komunite a rýchlemu riešeniu bezpečnostných chýb.
  • Robustné SEO funkcie - Poskytuje silné SEO funkcie, ktoré pomáhajú zlepšiť viditeľnosť webových stránok vo vyhľadávačoch.
  • Viacjazyčnosť - Poskytuje vynikajúcu podporu viacerých jazykov, čo umožňuje vytvárať webové stránky v rôznych jazykoch.
  • Integrácia s externými aplikáciami - Je možné jednoducho integrovať s mnohými externými aplikáciami a službami, čo umožňuje podnikom ľahšie spravovať a aizovať svoje webové procesy.
  • Široká škálovateľnosť - Je navrhnutý tak, aby umožňoval rýchle a jednoduché škálovanie webovej stránky podľa potreby.
  • Open-source povaha  - Na rozdiel od mnohých svojich konkurentov Drupal je open-source riešenie, ktoré je vybavené množstvom úžasných funkcií a vlastností.
  • Aktívna komunita  - Má veľkú a aktívnu komunitu vývojárov, ktorí prispievajú k jeho vývoju, rozšíreniu a zdokonaľovaniu.

Flexibilita a prispôsobivosť

Drupal umožňuje prispôsobenie webovej stránky konkrétnym potrebám a cieľom podniku vďaka svojej flexibilite a modularite. Obsahuje množstvo modulov, ktoré sú navrhnuté na rôzne účely a umožňujú rozšírenie funkčnosti stránky. Tieto moduly sa môžu nainštalovať a konfigurovať pomocou používateľsky prívetivého rozhrania. Navyše, umožňuje tvorbu vlastných modulov a funkcií, čo znamená, že vývojári môžu prispôsobiť stránku presne podľa potrieb konkrétneho podniku.

Ďalšou výhodou je využitie tzv. "theme" alebo vzhľadov, ktoré umožňujú prispôsobiť vizuálny dizajn webovej stránky tak, aby bol v súlade s identitou podniku.

Takisto je vybavený robustným systémom správy obsahu, ktorý umožňuje presné definovanie typov obsahu a atribútov, ktoré môžu byť na stránke zverejnené, a tiež ich správu. To znamená, že podniky môžu presne kontrolovať, aký obsah bude na ich webovej stránke zverejnený.

Vďaka týmto funkciám môže Drupal plne vyhovovať potrebám rôznych podnikov a umožniť vytvorenie webovej stránky, ktorá presne zodpovedá ich cieľom a potrebám.

Jednoduché používanie

Drupal umožňuje jednoduchú správu a aktualizáciu webovej stránky aj pre tých, ktorí nemajú technické znalosti, vďaka svojmu používateľsky prívetivému rozhraniu a robustnému systému správy obsahu.

Systém správy obsahu umožňuje jednoducho pridávať, upravovať alebo mazať obsah na webovej stránke, vrátane textu, obrázkov a videí, a to všetko bez nutnosti programovať. Užívatelia môžu jednoducho používať WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor, ktorý sa podobá na bežné textové editory a umožňuje základné formátovanie textu.

Okrem toho umožňuje spravovať prístupové práva pre rôznych užívateľov a rolí, takže administrátori môžu určiť, ktorí užívatelia majú prístup k určitým častiam webovej stránky. To umožňuje rôznym zamestnancom pristupovať k webovej stránke a spravovať obsah, ktorý je relevantný pre ich úlohu a zodpovednosť.

V neposlednom rade má integrovaný systém správy verzií, ktorý umožňuje sledovať a reverzovať zmeny obsahu na webovej stránke. To umožňuje administrátorom vrátiť sa k predchádzajúcej verzii obsahu, ak sa zistí, že posledná zmena spôsobila nejaké problémy.

Vďaka týmto funkcionalitám môže ponúknuť jednoduchú a intuitívnu správu a aktualizáciu webovej stránky aj pre tých, ktorí nemajú technické znalosti, čo môže ušetriť čas a náklady spojené s vývojom a správou webovej stránky.

Silná bezpečnosť

Drupal je známy svojou bezpečnosťou a robustnosťou, ktoré sú kľúčové pre ochranu webových stránok pred hrozbami a útokmi. Vyvíja aktívne bezpečnostné opatrenia a pravidelne aktualizuje svoju platformu, aby chránil svojich užívateľov pred najnovšími hrozbami.

Medzi hlavné  bezpečnostné opatrenia patria:

  • Aktualizácie: Poskytuje pravidelné bezpečnostné aktualizácie, ktoré zahrňujú opravy chýb a zraniteľností, ktoré by mohli umožniť neoprávnený prístup alebo útoky.
  • Kontrola prístupu: Umožňuje špecifikovať prístupové práva pre rôznych užívateľov a rolí, takže administrátori môžu určiť, kto má prístup k rôznym častiam webovej stránky.
  • Rozšírenia: Ponúka množstvo bezpečnostných modulov, ktoré umožňujú detekciu a blokovanie neoprávneného prístupu alebo útokov.
  • Audity: Umožňuje sledovať prístup a použitie webovej stránky, čo umožňuje identifikovať a analyzovať potenciálne bezpečnostné problémy.

Robustné SEO funkcie

Drupal poskytuje množstvo funkcií, ktoré pomáhajú s optimalizáciou webovej stránky pre vyhľadávače a zlepšujú jej SEO. Medzi niektoré z týchto funkcií patria:

  • Čisté  URL adresy: Umožňuje nastaviť čisté, priateľské URL adresy pre každú stránku na webovej stránke. Týmto spôsobom môžu byť URL adresy prehľadnejšie pre používateľov a vyhľadávače.
  • Metadata: Umožňuje nastaviť meta tagy pre každú stránku na webovej stránke, čo umožňuje presnejšie popísanie obsahu stránky pre vyhľadávače.
  • Sitemap: Umožňuje vytvoriť sitemap, ktorý obsahuje odkazy na všetky stránky na webovej stránke. Tento súbor pomáha vyhľadávačom rýchlejšie indexovať stránky.
  • Rýchlosť načítania: Ponúka množstvo nástrojov na optimalizáciu rýchlosti načítania webovej stránky. Rýchlejšia stránka zvyšuje pravdepodobnosť, že sa webová stránka umiestni na vyššie pozície vo výsledkoch vyhľadávania.
  • Responsívny dizajn: Umožňuje vytváranie responsívneho dizajnu, ktorý sa prispôsobuje rôznym zariadeniam a zlepšuje používateľskú skúsenosť.

Viacjazyčnosť

Drupal poskytuje vynikajúce funkcie na podporu viacjazyčných webových stránok, čo je pre podniky s medzinárodnou pôsobnosťou kľúčové. Medzi niektoré z týchto funkcií patria:

  • Viacjazyčný obsah: Umožňuje vytvárať viacjazyčný obsah na webovej stránke, čo znamená, že môžete mať rovnaký obsah v rôznych jazykoch na jednej webovej stránke.
  • Viacjazyčné URL adresy: Umožňuje nastaviť rôzne URL adresy pre každý jazyk, čo zlepšuje používateľskú skúsenosť a umožňuje vyhľadávačom lepšie indexovať viacjazyčné stránky.
  • Prekladateľné polia: Umožňuje prekladanie rôznych polí a obsahu na webovej stránke, čo znamená, že môžete mať rôzne názvy produktov, popisy a iné texty pre každý jazyk.
  • Viacjazyčné menu: Umožňuje vytváranie rôznych menu pre každý jazyk, čo zlepšuje navigáciu na webovej stránke a uľahčuje používateľom nájdenie potrebného obsahu.
  • Viacjazyčné moduly: Ponúka množstvo modulov, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre viacjazyčné webové stránky, ako napríklad modul pre prekladateľné polia, modul pre viacjazyčné menu a ďalšie.

Pre podniky s medzinárodnou pôsobnosťou je dôležité mať viacjazyčnú webovú stránku, pretože umožňuje dosiahnuť väčší počet potenciálnych zákazníkov z rôznych krajín a zlepšiť celkovú používateľskú skúsenosť. Mnohí používatelia preferujú svoj vlastný jazyk, a ak webová stránka nie je v ich jazyku, môže to znamenať, že stratia záujem o vaše produkty alebo služby. S Drupalom môžete jednoducho vytvárať a spravovať viacjazyčné webové stránky.

Integrácia s externými aplikáciami

Umožňuje taktiež jednoduchú integráciu s externými aplikáciami a službami pomocou širokého spektra dostupných modulov a API rozhraní. Tieto funkcie umožňujú firmám spravovať a aizovať svoje webové procesy, čo výrazne zvyšuje efektivitu a produktivitu. Niektoré z funkcií, ktoré poskytuje pre integráciu s externými aplikáciami a službami, zahŕňajú:

  • Webové služby a API rozhrania - Poskytuje množstvo API rozhraní pre prístup k svojim dátam a funkcionalite. Tieto rozhrania umožňujú ľahkú integráciu s externými aplikáciami a službami.
  • Moduly pre integráciu s externými aplikáciami - existuje mnoho modulov, ktoré umožňujú integráciu s externými aplikáciami, ako sú napríklad Facebook, Mailchimp, reCaptcha a mnoho ďalších. Tieto moduly poskytujú pripravené riešenia pre rôzne typy integrácií.

Integrácia s externými aplikáciami a službami môže podnikom pomôcť zvýšiť efektivitu a aizovať procesy, čo môže mať výrazný vplyv na ich produktivitu a ziskovosť.

Široká škálovateľnosť

Škálovateľnosť znamená, že daný systém môže rásť a prispôsobovať sa rôznym potrebám a veľkostiam. Pre Drupal to znamená, že môže byť použitý pre malé až veľmi veľké webové stránky, ktoré majú rôzne nároky na množstvo obsahu, návštevníkov a interakcie s používateľmi. Je navrhnutý tak, aby bol škálovateľný v horizontálnom aj vertikálnom smere.

Horizontálna škálovateľnosť znamená, že redakčný systém môže byť distribuovaný na viaceré serverové počítače, čím sa zvyšuje jeho výkon a umožňuje spracovať väčší počet požiadaviek od používateľov. Vertikálna škálovateľnosť znamená, že môže byť optimalizovaný pre vyšší výkon na jednom serverovom počítači, čím sa zabezpečuje rýchlejšia spracovanie požiadaviek na webovej stránke.

Škálovateľnosť Drupalu preto umožňuje podnikom rásť a prispôsobovať sa meniacim sa potrebám a požiadavkám používateľov bez nutnosti meniť celú technologickú infraštruktúru. To znamená, že podniky môžu začať s menšími webovými stránkami a postupne ich rozvíjať a zväčšovať, aby lepšie zodpovedali potrebám ich používateľov.

Open-source povaha

Open-source je termín, ktorý sa používa na popis softvéru, ktorého kód je verejne dostupný a môže byť slobodne používaný, šírený a upravovaný kýmkoľvek bez potreby platenia licenčných poplatkov alebo autorských poplatkov. Tým sa líši od proprietárneho softvéru, ktorý je chránený autorskými právami a používanie a distribúcia je obmedzená podľa licenčných podmienok stanovených výrobcom.

Redakčný systém Drupal má open-source povahu, čiže v rámci toho hocikto môže používať, modifikovať. Základný systém je sam o sebe nepoužiteľný pre adekvátnu prezentáciu firmy, avšak ponúka veľmi pevný základ pre vybudovanie kvalitnej webstránky pre dosiahnutie cieľov podniku.

Používatelia môžu tiež prispieť k rozvoju Drupalu tým, že oznamujú chyby, pridávajú nové funkcie a vylepšenia alebo pomáhajú testovať softvér. Toto robíme aj my v Lemonwebe. Na druhej strane, pre klientov to môže znamenať nižšie náklady na softvér a väčšiu flexibilitu pri prispôsobovaní svojich webových stránok ich potrebám a cieľom.

Aktívna komunita

Ako sme popisovali vyššie, Drupal je open-source redakčný systém, ktorý je vyvíjaný komunitou vývojárov po celom svete. Táto komunita zahŕňa tisíce vývojárov, ktorí prispievajú k jeho vývoju a vylepšeniu. Tento model spolupráce umožňuje rýchle zavádzanie nových funkcií a riešenie bezpečnostných chýb a problémov.

Jedným z najväčších prínosov otvoreného vývoja je, že rôzni vývojári z rôznych krajín môžu prispieť rôznymi spôsobmi, na základe svojich skúseností a potrieb. To znamená, že Drupal dokáže splniť rôzne potreby rôznych komunít a používateľov.

Komunita Drupalu je organizovaná prostredníctvom online fór a diskusných skupín, kde sa vývojári stretávajú, aby diskutovali a prispeli k vývoju. Okrem toho sú organizované pravidelné stretnutia a konferencie po celom svete, kde sa vývojári môžu stretávať osobne, prezentovať svoje práce a diskutovať o budúcnosti Drupalu.

Vývojári môžu prispieť k Drupalu tým, že vyvíjajú nové funkcie, riešia problémy a chyby, vylepšujú používateľské rozhranie a poskytujú dokumentáciu pre používateľov a vývojárov. Tieto príspevky sú potom recenzované a schválené komunitou predtým, než sa dostanú do oficiálneho vydania.

Celkové vylepšenie Drupalu a jeho kvality závisí od vývojárov, ktorí sa zapájajú do jeho vývoja. Vývojári prispievajúci získavajú cenné skúsenosti a súčasne umožňujú spoločnosti a inštitúciám používať vysoko kvalitné a bezpečné webové stránky.


Drupalcamp CS v Bratislave v roku 2015

Zhrnutie a odporúčania

Drupal je robustný, flexibilný a spoľahlivý redakčný systém, ktorý môže byť vhodnou voľbou pre podnikateľov, ktorí potrebujú vysoko prispôsobiteľnú webovú stránku, ktorá zvláda nielen jednoduché, ale aj zložité požiadavky na obsah a funkčnosť.

Odporúčame použitie Drupalu pre podnikateľov, ktorí potrebujú prispôsobiteľnú webovú stránku, ktorá zvláda individuálne požiadavky na obsah a funkčnosť. Ak sa rozhodnete pre Drupal, mali by si vyhľadať odborníka alebo tímového partnera, ktorý vám pomôže s vývojom a údržbou webovej stránky. Práve to je naše poslanie. Zoznámte sa s našimi službami tvorby web stránok podrobnejšie.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár