Ako vytvoriť bezpečné heslo
Heslá sú základom bezpečnosti v digitálnom svete, ale veľa ľudí nedbá na ich význam a používa slabé. Preto si prejdeme najbežnejšie chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri vytváraní hesiel, odporúčaní pre bezpečné vytvorenie a uchovávanie hesiel a tipy, ako si zapamätať heslá?

Najbežnejšie chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri vytváraní hesiel:

  • Používanie jednoduchých hesiel - veľa ľudí používa jednoduché heslá, ako sú napríklad "123456" alebo "password". Tieto heslá sú veľmi ľahko uhádnuteľné a zraniteľné voči útokom.
  • Používanie rovnakého hesla pre rôzne účty - ak niekto získa prístup k jednému z vašich hesiel, bude mať prístup k všetkým vašim účtom.
  • Nedostatočne dlhé heslá - heslá by mali byť aspoň 12 znakov dlhé a obsahovať kombináciu malých a veľkých písmen, číslic a symbolov. Krátke heslá sú ľahko uhádnuteľné a zraniteľné.
  • Používanie osobných informácií - heslá, ktoré sú založené na vašich osobných informáciách, ako sú vaše meno alebo dátum narodenia, je nebezpečné. Tieto informácie sú ľahko dostupné a môžu byť použité na uhádnutie vašich hesiel.
  • Nepoužívanie dvojúrovňovej autentifikácie - nepoužívanie dvojúrovňovej autentifikácie (2FA) znamená, že ak niekto získa vaše heslo, bude mať prístup k vašim účtom. 2FA pridáva ďalšiu vrstvu bezpečnosti, ktorá znižuje riziko útoku.

Tipy na zapamätanie hesiel:

  • Použite heslovú frázu - heslová fráza je dlhšie heslo, ktoré je zložené z viacerých slov. Napríklad: "Chcem byť fit v roku 2023". Takéto heslo je ľahké zapamätať si a zároveň dostatočne silné.
  • Použite asociáciu - pokúste sa asociovať svoje heslo s niečím, čo si ľahko zapamätáte, ako sú vaše obľúbené miesta, veci alebo ľudia.
  • Použite kombináciu slov a čísel - kombinovanie slov a čísel môže byť efektívnym spôsobom na vytvorenie silného hesla. Napríklad, "Kvetina12$!" alebo "Hory567#?".
  • Použite heslá, ktoré obsahujú náhodné znaky - Zahrnutie náhodných znakov do hesiel, ako sú $, @, #, *, môže pomôcť zvýšiť ich bezpečnosť.

Tipy na bezpečné generovanie hesiel:

  • Použite heslá generované softvérom - Existuje množstvo softvérov, ktoré generujú náhodné a silné heslá. Väčšina z nich dokáže heslá uložiť v šifrovanej forme, takže nebudete musieť pamätať na to, aké heslo ste si vygenerovali. Nepoužívajte generátor hesiel na web stránkach, pretože heslo si môže uložiť do svojej databázy. K krajnom prípade použite niektorý z dostupných manažérov hesiel, ako je napríklad LastPass. Odporúčané je vždy používať off-line aplikácie na vašom počítači. Najlepšie, je ak sa odpojíte od internetu a tak vygenerujete vaše heslo.
  • Použite metódu diceware - Metóda Diceware je špeciálny a jeden z najbezpečnejších spôsobov generovania hesla pomocou hodov kockou.

Ukážka - Generovanie hesla pomocou rozšírenia Lastpass

Bezpečnosť hesiel je kľúčová pre ochranu vašich osobných údajov a účtov. Preto je dôležité vytvárať silné a unikátne heslá pre každý účet a pravidelne ich meniť. Ak sa vám zdá ťažké si zapamätať toľko hesiel, môžete použiť manažéra hesiel alebo iné nástroje na správu hesiel, ktoré vám pomôžu udržať vaše heslá v bezpečí a organizované. Nezabudnite, že prevencia je lepšia ako liečba, takže by ste sa mali snažiť chrániť svoje účty a heslá, aby ste sa vyhli nepríjemným situáciám v budúcnosti.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár