DrupalCamp CS 2017 Brno
Dňa 27. 5. 2017 sme sa zúčastnili konferencie československej Drupal komunity DrupalCamp CS. Konferencia sa tentokrát konala v meste Brno vo veľmi príjemnom prostredí Fakulty informačných technológii Vysokého učení technického (VUT FIT). Konferencia sa zameriavala na zaujímavosti okolo najnovšej verzie Drupal 8. Program bol naozaj príťažlivý a veľmi sme sa tešili na každú jednu prednášku. Aká bola konferencia a dali nám prednášky to, čo sme očakávali? V krátkosti popíšeme naše dojmy.

Konferencia začínala ráno o 9.00. Hneď nastalo malé sklamanie, lebo prvá naplánovaná prednáška sa zrušila. Po chvíľkovej dezorientácii sme sa však ponorili do prvej témy, ktorú prednášal Martin Klima.

Drupal 8

Synchronizácia webov počas tímového vývoja

Martin Klima

Martin Klima nás zaviedol do tajov synchronizácie obsahu webov pomocou Default content Deploy modulu. Týmto modulom vývojári dokážu nasadzovať obsah, vyvíjať a vytvárať weby bez potreby prenášania databázy medzi stránkami. Vývojový tím môže exportovať a nasadzovať všetok obsah prostredníctvom služby Git. Martin nám predviedol modul v praxi. Exportoval a následne naimportoval obsah webu pomocou jedného príkazu. 

SEO vychytávky v Drupal 8

Viliam Kanianský

SEO vychytávky v Drupal 8 - Viliam Kanianský

Druhou, veľmi inšpiratívnou prednáškou bola SEO optimalizácia v Drupal 8, v podaní experta Viliama Kanianského. V krátkosti predstavil základy SEO aj pre tých zúčastnených, ktorým táto téma bola novinkou. 

Detailnejšie načrtol výhody implementácie značiek pre rich snippety. Tieto značky zabezpečia vo výsledkoch vyhľadávania Google väčší priestor pre vaše odkazy a informácie okolo nich. Určite ste sa už stretli vo výsledkoch vyhľadávania napríklad s hviezdičkami (hodnotenie) pri odkazoch. Práve vyobrazenie takýchto pokročilejších informácii zabezpečujú tieto snippety.

Ďalšou zaujímavosťou pre menej zbehlých mladých SEO optimalizátorov bol základný náčrt pokročilejšej analýzy kľúčových slov, aj optimalizácie obrázkov a súborov (napr. PDF). Nevynechal ani dôležitosť optimalizácie rýchlosti webových stránok a jej merania pomocou Page Speed Insights. Samozrejme s výbornými tipmi, ako zrýchliť web. Nakoniec ukázal, že migrácia webu vytvoreného vo Wordpress do Drupalu vôbec nemusí znamenať stratu pozícií na Google, ale naopak. S Drupalom sa dá zvýšiť rýchlosť webu, aj návštevnosť. Stačí k tomu správne plánovanie a dôslednosť. 

Prvý projekt na Drupal 8 očami nedrupalistu

Michal Landsman

Prvý projekt na Drupal 8 očami nedrupalistu - Michal Landsman

Ďalšou prednáškou pokračoval Michal Landsman, mladý a veľmi nadaný profesionál v oblasti informačných technológií. Predstavil výhody a nevýhody iných redakčných systémov a riešení, ktoré vyskúšal a porovnal ich s Drupalom. Ako sme očakávali aj podľa jeho názoru je Drupal aktuálne najflexibilnejším redakčným systémom pre vytváranie webov. Od malých až po komplexné portály a e-shopy.

JS.Responsive - Spôsob ako robiť responzívny dizajn

Johny Seyd

JS.Responsive - Spôsob ako robiť responzívny dizajn - Johny Seyd

Ďalšiu veľmi inšpiratívnu prednášku predviedol Johnny Seyd z Wezeo teamu. Predstavil jednoduchý spôsob ako robiť responzívny webdesign. Pomocou ich štandardu js.responsive je vytváranie a optimalizácia webových stránok pre rôzne zariadenia zase o krok jednoduchšie. Výhodou ich riešenia je, že stačí ovládať CSS, SASS alebo LESS. Stačí využiť ich nástroj js.reponsive, ktorý generuje špeciálne class-y do <html> dokumentu. Johnny vysvetlil základnú problematiku pri vývoji responzívnych web stránok a predviedol v praxi možnosti js.responsive. Ak robíte responzívne web stránky, určite si to vyskúšajte aj vy. My sme z toho nadšení.

Stránky Českého rozhlasu s využitím modulov domain access, page manager a panels

Josef Ruzicka

Stránky Českého rozhlasu s využitím modulov domain access, page manager a panels - Josef Ruzicka

Josef Ruzicka nás zaviedol do komplikovaného sveta siete webových stránok Českého rozhlasu. Ukázal, že pomocou Drupalu a správne navrhnutej informačnej architektúry, je možné pohodlne vyvíjať, administrovať a manažovať sieť niekoľko desiatok webov. Pre riešenie multi-webov poskytol veľmi hodnotné tipy a informácie, ako riešiť obsah, layout a správu používateľov. Jednou z najzaujímavejších častí jeho prednášky bolo predstavenie možnosti modulu Domain Access, pomocou ktorého dokážete manažovať viac webov z jednej zdieľanej databázy.

Rôzne spôsoby ako postaviť Docker stack pre Drupal

Honza Pobořil

Rôzne spôsoby ako postaviť Docker stack pre Drupal - Honza Pobořil

Veľmi príjemný Honza Pobořil nám predstavil Rancher, ktorého cieľom je poskytnúť jednotné rozhranie pre izoláciu aplikácií do kontajnerov v prostredí Linuxu aj Windows. Prakticky nám predviedol jednoduché manažovanie kontajnerov. 

Samozrejme, medzi prednáškami organizátori zaviedli dostatočne dlhé prestávky, počas ktorých nás čakalo fajn jedlo a pitie, a samozrejme, príjemní ľudia z komunity. Rozprúdilo sa mnoho debát nielen na prednáškach, ale aj počas prestávok. Organizátori mysleli aj na chutný obed. Obzvlášť dobrým výberom bolo miesto, pretože VUT FIT v Brne, je naozaj krásnym miestom nielen na štúdium, ale aj pre obdivovanie architektúry budovy, okolitej prírody a parku, ktorý fakultu obklopuje.

Z nášho pohľadu aj tento DrupalCamp sa vydaril, sme bohatší o ďalšie skúsenosti a informácie, ktoré môžeme využiť v praxi a obohatiť tak aj našich klientov. Tešíme sa na ďalší DrupalCamp.

Spoločná fotka z DrupalCamp CS 2017 Brno

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár