Spustenie web stránky online - ilustračný obrázok
Napadlo vám niekedy, čo všetko je potrebné spraviť, aby boli vaše web stránky online? Iste viete, že pripravované webové stránky, ktoré ešte nie sú naplnené obsahom, držíme na testovacom serveri, ku ktorému majú prístup len naši klienti a my. Tieto weby, ktoré sú ešte vo fáze testovania a napĺňania obsahom, musia byť práve preto chránené proti indexácii vyhľadávačom a v ojedinelých prípadoch musia byť chránené aj silným heslom. Čo sa však deje, ak sú už weby pripravené na spustenie online?

Na spustenie web stránky online nám dáva pokyn náš klient. To znamená, akonáhle nám oznámi, že web je možné spustiť do ostrej prevádzky na oficiálnej doméne, začneme pracovať na samotnom spustení webu online, ktoré sa skladá z mnohých dôležitých činností:

  • spustiť samotnú webstránku - aby ľudia videli na oficiálnej doméne to, čo sme pripravili na testovacom serveri
  • vyladiť výkon web stránky - aby sa načítavala čo najrýchlejšie
  • zabezpečiť web stránku – aby nebolo možné sa do nej nabúrať
  • nainštalovať a nastaviť SSL certifikát – aby web komunikoval s návštevníkmi prostredníctvom šifrovaného spojenia
  • archivovanie webu – aby sme mali zálohu v prípade väčších problémov pri prevádzke

Horeuvedené úkony sa ešte rozdeľujú na mnoho ďalších menších. Záleží tiež na tom, či web stránka, ktorú ideme spustiť online, je úplne nová alebo je to redesign, čiže prerobenie už existujúcej stránky. Nakoľko spustenie redesignu webu je komplikovanejšie, pozrime sa na to, čo konkrétne obsahuje.

Záloha starého webu a zaznamenanie URL adries

Starý web, samozrejme, tiež archivujeme, ak by sme ho neskôr ešte potrebovali. Najdôležitejším úkonom však je vytvorenie databázy súčasných URL adries, ktoré sú zaindexované na Google. Treba si uvedomiť, že nový web nemusí obsahovať presne tie iste adresy webu, a preto je potrebné staré adresy presmerovať na nové, aby ich Google naďalej správne evidoval a ľudia ich aj našli.

Nastavenie servera s oficiálnou doménou

Najradšej sme, ak si náš klient vyberie takého poskytovateľa webhostingu a servera, ktorého poznáme a u ktorých sme weby už spustili. Väčšinou je to tak, a nastavenie servera je otázkou niekoľkých desiatok minút. Trochu sa zapotíme len vtedy, ak náš vážený klient hrdo predloží prístupy k serveru od poskytovateľa webhostingu, ktorého nepoznáme. Väčšinou sa však podarí správne nastaviť aj tento server, len to trvá dlhšie. Ak je server pripravený, ideme na spustenie webu online.

Prekopírovanie webu na oficiálnu doménu

Používame jeden z najlepších open source redakčných systémov Drupal, a preto prekopírovanie údajov z testovacieho servera pod oficiálnu doménu je naozaj jednoduchá záležitosť. To je jediný úkon, pri ktorom si môžeme dať dokonca aj kávu, nakoľko len čakáme na dokončenie kopírovania. Po prekopírovaní sa však „medové minúty“ skončia a začneme sa tvrdo sústreďovať.

Nastavenie web stránky už online

Akonáhle je už web na cieľovom serveri, presunieme aj databázu web stránky a musíme vykonať mnoho nastavení v redakčnom systéme, aby web pracoval správne. Ide najmä o

  • prepojenie webu s databázou
  • nastavenie práv súborov
  • nastavenie konfigurácie
  • výmena hesiel na maximálne bezpečné
  • nastavenie xml sitemap-u pre SEO webu
  • a mnoho ďalších nastavení.

Po nakonfigurovaní webu sa nám už začína objavovať úsmev na tvári, pretože už celý web je funkčný. Avšak my ešte toho máme pred sebou veľa. V tejto fáze už náš klient väčšinou spokojne prezerá svoj nový web a netuší, že my ešte stále makáme.

Povolenie indexácie vyhľadávačov

V tejto fáze povoľujeme nastavenie indexácie, aby vyhľadávače dokázali zaindexovať web.

Presmerovanie starých adries na nové

V tejto fáze dávame pozor na dve veci:

  1. Doménu presmerujeme z nie-www verzie na www verziu, čo znamená, že akonáhle zadáte napr. „lemonweb.sk“, bez www., automaticky vás presmeruje na „www.lemonweb.sk“. Ak však ide o existujúci web, a doteraz ste používali nie-www verzie webu, tak to samozrejme robíme naopak. To je dôležitý úkon, aby váš web nebol duplicitne indexovaný na Google a zostal zachovaný aj už zabehnutý systém presmerovania. 
  2. Pri zálohe starého webu sme si vytvorili databázu existujúcich adries a práve teraz ju využijeme. Presmerujeme totiž všetky staré adresy na nové. Snažíme sa pritom presmerovať konkrétne podstránky na aktuálne verzie. Tiež zohľadníme, či web bude zabezpečený prostredníctvom SSL certifikátu a ak áno, presmerovanie vykonáme po nastavení SSL certifikátu.

Testujeme, testujeme, testujeme

Teraz už vyzerá, že všetko je ok, a preto otestujeme web ešte raz:

  • Prejdeme všetky podstránky, či sú funkčné
  • Pomocou software-u skontrolujeme všetky linky a url adresy
  • Otestujeme všetky formuláre, či fungujú a odosielajú správy
  • Ešte raz skontrolujeme robots.txt, xml sitemap, presmerovania
  • Overíme stav redakčného systému pomocou integrovaných hlásení a opravíme prípadné nezrovnalosti
  • Prejdeme logové správy redakčného systému, aj servera, a prípadné chyby tiež odstránime
  • Podľa typu webu skontrolujeme ďalšie funkcionality
  • Otestujeme rýchlosť webu a vyladíme ho pre rýchlejšie načítavanie
  • Ešte raz otestujeme zabezpečenie webu, hesiel, a keď je to potrebné, nainštalujeme SSL certifikát a správne ho nastavíme.

Na konci všetkých prác ešte raz prejdeme celý web, ako bežný návštevník web stránky, a odošleme správu klientovi, že všetko je v poriadku a aj on môže teraz otestovať web, či je v poriadku aj z jeho strany. V konečnej fáze ešte archivujeme spustenú web stránku (ak bola stará web stránka aj tú) na náš interný zálohový server. Spustenie web stránky online v dnešnej dobe vyžaduje mnoho prác a vysokú pozornosť. Vieme však, že jedine toto prináša našim klientom osoh a dosahovanie ich vytýčených cieľov. 

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár