Internetový vyhľadávač - ilustračný obrázok
Vedeli ste, že pojem internetový vyhľadávač je často zamieňaný s internetovým katalógom a dokonca aj s internetovým prehliadačom? O najlepších internetových katalógoch ste už v tomto blogu mohli čítať, rovnako ako aj o najlepších prehliadačoch. Čo je potom internetový vyhľadávač a prečo je mylne považovaný za katalóg alebo prehliadač? Ako vlastne vyhľadávač funguje? Ktorý je najznámejší a ktoré u nás ľudia priveľmi nepoužívajú, ale sú tiež zaujímavými alternatívami? Čítajte a odpovede sa dozviete ďalej.

Internetový vyhľadávač je program na internete, resp. služba, ktorá umožňuje nájsť webové stránky, obrázky, alebo iné informácie, na základe dotazu používateľa. Najznámejší, ktorý aj vy pravdepodobne používate, je vyhľadávač od Google. Vyhľadávače fungujú aicky. Prechádzajú internet prostredníctvom svojich aických programov, tzv. vyhľadávacích robotov (tiež nazývaný pavúk). Pomocou hypertextových odkazov sa snažia prechádzať všetky internetové stránky a vytvárajú obrovské databázy informácií. Pomocou vyspelých algoritmov potom vyhľadajú odpoveď na dotaz používateľa. Každý z nás denno-denne vyhľadáva a napriek tomu zámena vyhľadávača za katalóg alebo prehliadač je iba v neinformovanosti používateľa internetu a čisto iba v kontexte. Kedy sa začalo vyhľadávanie?

História internetových vyhľadávačov siaha až do roku 1990, kedy bol vytvorený prvý vyhľadávač Archie. O niečo neskôr, až v roku 1998, bol predstavený vyhľadávač Google, ktorý od tej doby v najväčšej miere ovplyvňuje spôsob vyhľadávania na internete. 

Okrem Google sú vo svete obľúbené aj iné vyhľadávacie nástroje. Prostredníctvom vášho operačného systému Windows, ste si určite všimli názov Bing. Je prevádzkovaný spoločnosťou Microsoft a v súčasnosti je po Google druhým najväčším vyhľadávačom na svete. Celosvetovo tiež veľmi úspešným vyhľadávačom je aj Yahoo! Podľa meraní Alexa Internet medzi desať najčastejšie navštevovaných web stránok sveta patrí aj čínsky vyhľadávač Baidu, ktorého zvláštnosťou je, že efektívne dokáže vyhľadávať medzi mp3 súbormi.

V susednom Česku je veľmi populárnym vyhľadávačom Seznam.cz, ktorý je aj najnavštevovanejšou stránkou v Českej republike. Je prvým českým internetovým vyhľadávačom a v domácom prostredí úspešne konkuruje aj Google.

Používate okrem Google iný vyhľadávač, ktorý pre vás poskytuje lepšie výsledky? Podeľte sa o vaše skúsenosti.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Komentáre

dobry clanok

Pridať nový komentár