Fotky na web stránku
Potrebujete fotky na web stránku legálne a rýchlo? Fotky ste doteraz sťahovali cez Google a používali ich na svojich webových stránkach. Viete aj to, že sa vystavujete riziku, že sa vám jedného dňa ozve majiteľ autorských práv, a bude požadovať vysoké licenčné poplatky za používanie? Odkiaľ získať vhodné fotky na vašu web stránku a mať istotu, že ich používate legálne?

Ak nemáte v sebe fotografického ducha, dobrá voľba je, ak siahnete po fotobankách. Fotobanky ponúkajú milióny fotografií, ktoré môžete používať nielen na vašej web stránke, ale aj na všetkých vašich propagačných materiáloch. Pri výbere fotky je potrebné, aby ste sa dôsledne oboznámili, akú licenciu kupujete, a kde a ako danú fotku môžete použi. Tieto informácie sú uverejnené pri každej fotke. Aké fotobanky sa oplatí pozrieť.

Môžete si vybrať profesionálne fotobanky, ktoré fotografie ponúkajú za poplatok, alebo navštíviť bezplatné fotobanky, ktoré spravidla ponúkajú fotky nižšej kvality. Voľba je na vás. Pozrime sa konkrétne, kde sa oplatí vyhľadávať fotky.

Profesionálne platené fotoky na web stránky

Shutterstock.com

Jedna z najpoužívanejších fotobánk sveta. Ponúka vyše 40 000 000 fotografií a ilustrácií na predaj. Založená bola v roku 2003 v New Yorku. Pôsobí vo viac ako 150 krajinách a funguje v 20 jazykoch. 

Istockphoto.com

Ďalšia veľmi používaná fotobanka, ktorá funguje od roku 2000. V ich ponuke sú okrem fotografií aj ilustrácie, videá a audio. V ponuke majú aj bezplatné fotografie.

Dreamstime.com

Zaujímavá fotobanka s databázou viac ako 25 000 000 fotografií. Je jednou zo svetových lídrov v oblasti predaja fotografií. Funguje od roku 2000.

Bezplatné fotky na web stránky

Flickr.com

Obľúbená komunitná webová stránka pre zdieľanie fotografií, vytvorená spoločnosťou Ludicorp, ktorú neskôr kúpila spoločnosť Yahoo! Zo stránky Fickr.com môžete získať fotografie bezplatne, ak pri vyhľadávaní filtrujete s opciou “Creative Commons-licensed”. 

Google obrázky

Na Google obrázky je tiež možné nájsť voľne použiteľné fotografie, ak filtrujete v časti Vyhľadávacie nástroje -> Práva na používanie - vhodnú kategóriu práv. Pri tomto nástroji odporúčam overiť aj na samotnej stránke licencovanie danej fotografie.

Poznáte aj iné fotobanky? Máte skúsenosti, ako získať kvalitné fotografie bezplatne alebo veľmi lacno? Napíšte a poraďte ostatným do komentárov nižšie.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Komentáre

Čo sa týka bezplatných obrázkov, je vynikajúcim zdrojom stránka http://imagenator.com . Nájdete na nej množstvo free fotobánk, ktoré môžete použiť pri napĺňaní vašich webov originálnymi obrázkami. Mnohé z nich umožňujú použitie aj v komerčných projektoch - tu si samozrejme treba overiť licenciu.

Pridať nový komentár