Čo je doména, ako ju vybrať pre web?
Čo je doména vo svete internetu? Je to adresa webovej stránky. Vždy, keď chcete kliknúť na nejakú webovú stránku, tak práve jej doménu - adresu píšete do vášho prehliadača, aby ste ju zobrazili. Ak chcete mať web stránku, musíte mať aj doménu. Ale nie hocijakú. Ako vyberiete tú najsprávnejšiu doménu, sa dozviete teraz.

Všimli ste si niekedy, aké domény váš najlepší internetový prehliadač väčšinou zobrazuje? Ak nie, pozrite sa teraz do histórie prehliadania a všimnite si, aké web stránky väčšinou prehliadate? Všimnete si, že sa väčšinou skladajú z troch častí:

  • www  - toto píšete ako prvé. Je to skratka pre World Wide Web (angl.= celosvetová pavučina), ktorý je vlastne distribuovaný hypertextový internetový informačný systém, v ktorom dokumenty obsahujú odkazy na iné miestne alebo vzdialené dokumenty. V skratke označuje, že ide o web stránku
  • názov - je to názov, ktorý si môžete ľubovoľne vybrať, ak registrujete doménu. Samozrejme tento názov musí byť voľný
  • tld -  (ang. top-level domain; skratka TLD; u nás väčšinou sk) - označuje doménu najvyššej úrovne a je to väčšinou kód krajiny, kde sa stránka nachádza, alebo pre ktorú krajinu sú informácie na stránke určené. Môže byť napríklad sk, cz, eu, com, hu, at a podobne.

Takáto doména, čiže www.nazov.sk sa nazýva doména druhej úrovne. Ak máte takúto doménu, môžete si ľubovoľne vytvárať aj tzv. domény tretej úrovne. Tieto majú takýto tvar hocico.nazov.sk. Všimli ste si aj na začiatku domény skratku http? Niektoré prehliadače už túto skratku textovo nezobrazujú (napr. Chrome), ale v skutočnosti sa vždy pridá pred slovíčko www, pretože http označuje protokol pre prenos html dokumentov (ang. Hypertext transfer protocol), ktorý  je medzi servermi a vašim počítačom. Teraz si povieme, ako správne vybrať doménu?

Čo treba urobiť pre vlastnú doménu?

Predtým, než si vyberiete, musíte vedieť, že ak chcete doménu, musíte si ju zaregistrovať. Vy, ako súkromná osoba, nemôžete samostatne registrovať doménu. Registrácia domény musí byť v rukách nejakej firmy, ktorá je oprávená registrovať domény vo vašom mene. Za tieto domény sa platí ročný poplatok. Registrácia domén nie je predmetom tohto článku, preto ďalej popíšem, ako môžete správne vybrať doménu?

Ako vybrať správnu doménu pre firmu?

Ak chcete, aby vás na Slovensku ľahšie našli, nájdite si vhodnú doménu sk. Ak chcete podnikať aj v zahraničí, tak si zvoľte príslušnú doménu daného štátu, napríklad pre Českú republiku cz, pre Maďarskú republiku hu, pre Rakúsko at. Ale čo urobiť s doménou eu?

Ak rozmýšľate o európskej doméne eu, používajte ju ako druhoradú alternatívu. Na Slovensku vždy stavajte na sk doméne. Ľudia na Slovensku sú zvyknutí na sk doménu, takže si ju zapamätajú ľahšie. Určite najprv budú hľadať s takou koncovkou. Slovenská verzia Google, tiež uprednostňuje túto alternatívu a trochu lepšie umiestňuje sk domény na Slovensku. Pre zahraničie potom môžete využívať eu doménu. Koncovku už máme, ale ako správne zvoliť názov?

Ak máte vymyslený názov firmy, alebo nejakú skratku z vášho mena alebo z mien spoločníkov, zaregistrujte si tento názov. Napríklad, keď ste traja Fero, Jozo, Karol a vaša firma sa volá Fejoka s.r.o., tak si zaregistrujte www.fejoka.sk, www.fejoka.eu. Pokiaľ plánujete expandovať do zahraničia, hneď si zaregistrujte aj domény pre cieľové štáty. Čo si myslíte, takýto názov pre domény je dobrý?

Ako vybrať správnu doménu pre web?

Predstavte si, že fejoka.sk sa zaoberá predajom vína a chcú vytvoriť web stránku. Ľudia samozrejme nebudú len tak z ničoho nič hľadať „fejoka“ na internete. Musia vás poznať, aby vás vyhľadávali. Ako sa však môžete „podstrčiť“ ľudom, ktorí vás nepoznajú, ale hľadajú kvalitné víno. Najlepšie urobíte, ak si zaregistrujete doménu, ktorá bude obsahovať nejaké kľúčové slová. Ak teda viete, že veľa ľudí hľadá kvalitné víno na internete a doména www.kvalitnevino.sk je voľná, zaregistrujte ju. Tiež môžete získať www.kvalitne-vino.sk. Perfektné, ale teraz už máte minimálne štyri domény (www.fejoka.sk, www.fejoka.eu, www.kvalitnevino.sk, www.kvalitne-vino.sk). Ako v nich urobiť poriadok? Ktorú doménu majú ľudia nájsť? Čo je pre vás najvýhodnejšie?

Vždy si zvoľte jednu hlavnú doménu, ktorú budete stále propagovať. V našom príklade najideálnejšie je www.kvalitnevino.sk. Prečo? Pretože obsahuje kľúčové slovo, ktoré ľudia hľadajú a dá sa veľmi dobre optimalizovať pre vyhľadávače. Čo však urobiť s ostatnými doménami? Jednoducho presmerovať ich na vašu hlavnú doménu. Tým zabezpečíte zopár veľmi dôležitých strategických bodov vo vašom podnikaní. Aké?

Z vyhľadávačov ľahšie získate ľudí, ktorí hľadajú kvalitné víno. Ak sa rozhodnete vo svojich marketingových a tlačových materiáloch (vizitky, hlavičkové papiere, faktúry, listy)  prezentovať s názvom vašej firmy, tak www.fejoka.sk tam môžete napísať. Keď niekto na vašu brand doménu klikne, hneď sa presmeruje na doménu s kľúčovým slovom a vždy sa dostane na vašu hlavnú stránku. Takto budete môcť efektívne propagovať vaše podnikanie aj zo strany činnosti, aj zo strany mena (brandu). Existujú aj iné možnosti?

Pokiaľ vymyslíte taký názov vášho podnikania, ktoré spája vymyslené meno s kľúčovým slovom, máte to najjednoduchšie. Dobrým príkladom je www.lemonweb.sk. Spája tieto dva prvky. Vymyslené meno Lemon a slovíčko Web, z čoho môžete vydedukovať, že ich činnosť je tvorba web stránky. Ak budete mať kvalitnú web stránku a k nej dobrú doménu, bude vaše on-line podnikanie veľmi ľahké. Ale kde môžete overiť, či je doména voľná?

Ako zistiť, či je doména voľná?

Niektoré stránky majú vlastný overovač, ale najbezpečnejšie je, ak prejdete na oficiálne stránky sk-nic.sk, ktorá spravuje domény najvyššej úrovne, ktoré sú vyhradené pre slovenský internet, čiže domény s koncovkou sk. V pravom stĺpci si nájdite blok "Hľadať doménu" a zadajte názov, ktorý chcete vyhľadať.  Po stlačení tlačidla sa vám zobrazí výsledok. Ak s vašim prvým nápadom neuspejete, nezúfajte. Skúste iné názvy a nájdite si najlepšie doménu pre vašu web stránku. V každom prípade odporúčam, aby ste dávali pozor na nasledovných 7 bodov pri výbere.

7 bodov, ktoré by používaná, hlavná doména mala spĺňať:

  1. názov domény nech je v slovenčine
  2. ak sa skladá z viacerých slov a je možné, vyberte bez pomlčok
  3. doména nech obsahuje kľúčové slovo
  4. doména nech je čo najkratšia
  5. doména nech je ľahko zapamätateľná
  6. doména nech neobsahuje názov firmy, ale hovorí o službe, produkte, ktoré ponúkate
  7. výhodné, ale nie povinne, si zvoľte sk doménu

Ak máte iné otázky ohľadom domén, napíšte do komentárov nižie. Rád vám odpoviem.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Komentáre

Pred registráciou by som si spravil najskôr priesku cien. Niektoré domény môžu byť u rôznych registrátorov dvojnásobne predražené. Pekný porovnávač je na tejto stránke http://najlacnejsie-domeny.eu

1. doména vôbec nemusí obsahovať kľúčové slovo - je to irelevantné - tak isto ani vaša doména neobsahuje kľúčové slovo 2. doména by mala obsahovať názov firmy - tvorba brandu je to najpodstatnejšie v dnešnom biznise....

Ďakujem pekne Erika za pozitívnu spätnú väzbu, veľmi ste ma potešili.:)

Dobrý deň, chcem si spustiť svoj web a Vaša stránka mi nesmierne pomohla porozumieť tomu, čo mám urobiť ako prvé. Je to perfektne zrozumiteľne napísané. Veľmi ďakujem. S prianím úspechov, Erika PS. budem Vás odporúčať:-)

Dobrý deň. Pre sk publikum je ideálne si zvoliť .sk doménu a pre cz publikum .cz doménu. Dokonca z hľadiska seo môže byť výhodnejšie, ak sú stránky uložené na webhostingoch z príslušného štátu, čiže .sk doména na slovenskom webhostingu a .cz doména na českom.

Dobry den, rad by som sa opytal, chystam sa spustit forum, primarne urcene pre SK a CZ publikum. Co by ste mi poradili, ktoru domenu zvolit? .cz/.sk/.eu ? Ktora domena je viac google friendly? Mam obavy z EU domeny, je pravda, ze je najlacnejsia, ale pride mi ako vhodny kompromis, kedze nechcem forum obmedzovat na CZ alebo SK. Za kazdu radu alebo skusenost vam budem velmi vdacny. S pozdravom, Dalibor

Pridať nový komentár