Špeciálne internetové vyhľadávače
Internetové vyhľadávače sa stali našimi každodennými pomocníkmi. Google azda používa skoro každý z nás, keď hľadá informácie na internete. Poznáme však aj rôzne iné špeciálne, ktoré nám môžu byť nápomocné. Pozrime sa na zopár najznámejších a najzaujímavejších špeciálnych vyhľadávačov.

Wolfram Alpha

Potrebujete rozsiahlejšie odpovede na vaše otázky? Vyskúšajte Wolfram Alpha - Computational knowledge engine (výpočtový vedomostný motor), internetový vyhľadávač, ktorý sa snaží priamo odpovedať na dotazy používateľov. Na rozdiel od iných vyhľadávačov, ktoré ponúknu len zoznam stránok, ktoré súvisia s dopytom používateľa, Wolfram Alpha zobrazí súhrnné informácie a odpoveď na daný dopyt. Služba je založená na produkte Mathematica. Odpoveď je pre človeka zobrazená v čitateľnej a v prehľadnej forme. Často dokáže odpovedať na konkrétnu otázku, napr. “Who is Tom Selleck?”.

Služba Wolfram Alpha od svojho vzniku roku 2009, kedy bola magazínom Popular Science vyhlasená za počítačovú inováciu roka, dokáže odpovedať na otázky z mnohých oblastí ako je matematika, slová a lingvistika, jednotky, štatistika a analýza dát, ľudí a histórie, dáta a časy, chémie, kultúra a médiá, peniaze a financie, umenie a dizajn, hudba, astronómia, nákupy, organizácie, webové a počítačové systémy a z mnoho iných. Každý týždeň vývojári rozširujú funkcie. Niet divu, pretože v súčasnosti má viac ako 3,5 milióna zobrazení denne.

TinEye

Chcete si overiť, či vašu fotografiu nezverejnil niekto ilegálne na svojom webe? Alebo sa uistiť, či sa vám na web stránku omylom nedostala fotografia z fotobanky, ku ktorej nemáte autorské práva? Vyskúšajte TinEye, online vyhľadávač obrázkov, ktorý paradoxne funguje tak, že zadáte obrázok, ktorý máte, a vyhľadávač vám zobrazí odkiaľ obrázok pochádza a na akých stránkach sa vyskytuje. Pomocou neho môžete zistiť, či niekto neporušuje vaše autorské práva. Dokáže nájsť dokonca modifikácie obrázkov alebo nájsť daný obrázok v oveľa lepšom rozlíšení a kvalite. 

Základná funkcia vyhľadávača je zdarma a bez registrácie, v rámci ktorej môžete vyhľadať niekoľko desiatok fotografií denne. Pre bežného používateľa v súčastnosti poskytuje široké portfólio služieb od základného vyhľadávania pomocou kľúčových slov, cez zadania url adresy alebo nahratia obrázku z vášho počítača až k využívania pluginov do vášho prehliadača.

Internet Archive

Spomínate si, ako vyzeral váš web pred niekoľkými rokmi? Alebo sa pamätáte, ako vyzerali vaše obľúbené web stránky, keď ste ich prvý krát uvideli? Služba Internet Archive vám umožní pozrieť do histórie viac biliónov web stránok, pretože archivuje webové stránky internetu. V dnešnej dobe navyše aj niekoľko miliónov textov, audio, video a  softwarov. Najzaujímavejšou časťou je tzv. Wayback Machine, ktorá zobrazuje históriu webových stránok internetu. Stačí zadať požadovanú adresu a pohodlne sa môžete vrátiť do histórie.

Existuje ešte mnoho iných špeciálnych vyhľadávacích nástrojov na internete. Máte svoje obľúbené? Zdieľajte s nami v komentároch nižšie.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Komentáre

Ďakujem za zaujímavý článok, o týchto troch vyhľadávačoch som nevedela. Internet archív je výborná vec, hoci sa moja prastará stránka zobrazila iba čiastočne /väčšina forografií chýbala/, potešilo ma ju ešte raz vidieť.

Internet archív je perfektná vec. Páči sa mi pozrieť sa späť do minulosti, aký bol môj web na začiatku založenia a vidieť ten vývoj. Veľké plus dávam pre ten web.

Pridať nový komentár