Internetový vírus Cryptolocker
Na internete sa začal šíriť zákerný škodlivý vírus typu "ransomware", predstaviteľom ktorého je Cryptolocker, ktorý útočí na najcitlivejšie miesto vášho počítača, na vaše dáta. Šíri sa prostredníctvom pochybných webových stránok a nevyžiadanej pošty.Týmto vás chceme vyzvať k zvýšenej opatrnosti pri otváraní e-mailových správ a pri spúšťaní súborov s príponou exe z ich príloh.

Čo vám môže spôsobiť Cryptolocker? 

Je to trójsky kôň, ktorý bez vedomia používateľa zašifruje súbory na pevnom disku v počítači a následne žiada zaplatiť výkupné za obnovenie prístupu k týmto súborom. Na zaplatenie výkupného je obmedzený čas, ktorého odpočítavanie vírus neustále pripomína na pracovnej ploche počítača. Pokiaľ používateľ nezaplatí, súbory zostanú nenávratne zašifrované a  príde o svoje dáta. Niekedy však nepomôže ani zaplatenie a útočníci dáta neodšifrujú.

Cryptolocker ohrozuje používateľov operačných systémov Windows XP, Vista, Windows 7 a Windows 8, šifruje videá, fotografie, dokumenty silnou asymetrickou šifrou, v ktorej analytici dosiaľ nenašli slabinu, ktorá by ich umožnila dostať do pôvodnej podoby.

Ako sa brániť pred hrozbou?

Archivácia dát - Najvýznamnejšou obranou je ukladať si všetky dôležité dokumenty na externý pevný disk, alebo do cloudu, prípadne ich jednoducho napaľovať na DVD alebo disky Blu-ray. Pravidelná archivácia súborov môže významne znížiť riziko straty dát pri mnohých vírusových infekciách. Okrem toho môže zálohovanie významne pomôcť aj v prípade nečakaného zlyhania hardvéru, či v iných nepredvídateľných situáciách

  • Mať nainštalovaný antivírusový program - Samozrejmosťou by mal byť inštalovaný vo vašom PC antivírusový program
  • Mať aktualizovaný antivírusový program s nastavenou pravidelnou kontrolou počítača
  • Neotvárať nevyžiadanú poštu a hlavne ich prílohy
  • Nenavštevovať pochybné webové stránky a stránky pre dospelých
  • Mať zapnutú ochranu prezerania webu vo vašom antivírusovom programe

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár