Nový web
Máte nový web, ktorý ste spustili pred pár dňami a hľadáte ho vo vyhľadávači Google? Darmo to robíte, pretože nové weby Google len tak nezaradí medzi svoje výsledky. Čo pre to treba urobiť? Pozrime sa na to podrobnejšie.

Vyhľadávač Google sa skladá z robota, ktorý automaticky prechádza všetky web stránky na internete. Prechádzanie robí pomocou odkazov, ktoré sú uložené na webových stránkach. Tento Google robot, ktorý sa tiež môže nazývať crawler, spider, alebo bot, bol vytvorený a navrhnutý len pre tento účel a robí to extrémne rýchlo. Počas prechádzania webov ich, samozrejme, aj spracováva, zoraďuje a analyzuje. Toto spracovanie sa nazýva indexácia. Prostredníctvom indexácie vytvára index, čo je databáza, v ktorej sa dá veľmi rýchlo vyhľadávať. Keď teda vyhľadávate na Google, výsledky vyberá práve z tejto databázy, čiže z indexu. Ak máte novú web stránku, vašim cieľom by malo byť dostať ju do tohto indexu, čiže dosiahnuť, aby ju Google zaindexoval. Ako to spraviť?

Iste ste si v predchádzajúcom odstavci všimli, že Google prehľadáva a zaraďuje web stránky na základe prechádzania webov cez odkazy. Práve vytváraním odkazu na iných web stránkach dokážete privolať Google robota, aby zaindexoval váš web. Stačí na to aj jediný odkaz z takého webu, ktorý už Google vo svojej databáze má. Koľko to trvá?

Môže to trvať pár dní, ale aj niekoľko týždňov. Záleží od Google. Novým web stránkam Google, bohužiaľ, moc nedôveruje. Je to z historického hľadiska, pretože dávnejšie sa veľa webov vytváralo jedine za účelom manipulovania pozícií vo vyhľadávači. Tieto weby vôbec neaktualizovali, a tým pre návštevníkov boli nezaujímavé. Nové weby preto musia presvedčiť vyhľadávač Google o tom, že to myslia vážne na internete a sú kvalitné. Len tak sa zobrazia na prvých pozíciach. Čím presvedčíte Google?

Dobré výsledky na Google dosiahnete častou aktualizáciou vášho webu. Pridávajte nové služby, staré odstraňujte, udržujte vašu web stránku stále aktuálnu. Vo vašom podnikaní je určite veľa noviniek. Tieto novinky uverejňujte na vašich stránkach. Ak máte pocit, že dokážete podať vašim návštevníkom veľa užitočných rád, otvorte si blog, a pravidelne uverejňujte blogové príspevky. To je len zopár tipov, čím dokážete presvedčiť Google o kvalite vášho webu. Tým vás Google odmení prvými pozíciami vo výsledkoch vyhľadávania. K tomu ale treba ešte jednu vec…

Potrebné sú odkazy z iných stránok. Pokiaľ budete uverejňovať zaujímavé informácie z oblasti, v ktorej podnikáte, pravdepodobne automaticky budete budovať aj odkazy z iných stránok. Prečo automaticky? Pretože, ak informácie na vašich weboch budú kvalitné, ľudia na váš web určite budú odkazovať na svojich weboch, fórach a komentároch. A práve o to ide, aby ste získali veľa odkazov. Prečo?

Iste si spomínate, že Google prechádza odkazy a na základe toho pracuje s webmi. Viete aj to, že čím viac odkazov odkazuje na váš web, tým väčšiu váhu prikladá vášmu webu aj Google? A čím väčšiu váhu prikladá, tým viac bude váš web posúvať hore vo výsledkoch vyhľadávania. Odkazy, samozrejme, musia byť relevantné k vášmu podnikaniu a musia vzniknúť postupne na internete. Na nových stránkach však tieto odkazy vznikajú obtiažnejšie, pretože nikto ich zatiaľ nepozná. Je možné však k tomuto dopomôcť nasledovnými základnými metódami budovania odkazov:

  1. Registrácia do katalógov - ako prvý krok po vytvorení webu, zaregistrujte váš web do bezplatných katalógov
  2. Zdieľajte na sociálnych sietiach - často ľudia hovoria len o Facebooku, kde sa dá zdieľať, ale tajný tip pre vás. Zdieľajte aj na Twitteri
  3. Odkazy vo fórach - ak ste odborníkom, určite navštevujete nejaké fórum z vašej oblasti. Pri vašich príspevkoch sa podpisujte menom a pridajte aj link na váš web
  4. Komentáre na navštevovaných weboch - ak natrafíte na článok s komentármi, ktorý rozoberá problematiku, v ktorej sa vyznáte, pomôžte ľuďom vašimi znalosťami a samozrejme, nezabudnite odkazovať na váš web, kde nájdu o problematike viac informácií

To je len zopár tipov, ako môžete na váš nový web získať spätné odkazy. Ak budete postupne budovať aj obsah na vašom webe, verte, že návštevnosť sa bude zvyšovať a dosiahnete veľmi dobré pozície aj vo vyhľadávaní Google. Samozrejme, je možné k tomu dopomôcť aj cielenou SEO optimalizáciou (optimalizácia pre vyhľadávače). Táto téma však presahuje rozsah tohto článku. Pokiaľ však máte skúsenosti s iným spôsobom zabehnutia nového webu, napíšte do komentárov nižšie.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár