záloha Outlook
Používate dátovo obmedzený webhosting a Outlook na sťahovanie firemných e-mailov? Rozmýšľali ste nad tým, čo sa stane, keď sa váš počítač pokazí, alebo váš Windows bude potrebné preinštalovať? Ak maily uchovávate na serveri ako zálohu, tak časom budete nútení dokupovať ďalší a ďalší priestor, čím sa zvýšia náklady firmy. Akú stratégiu si zvoliť pri sťahovaní e-mailov, koľko e-mailov nechať na serveri a ako urobiť zálohu všetkých mailov najjednoduchšie? Na tieto otázky teraz dostanete odpoveď.

Nechajte na serveri len potrebné e-maily

V praxi dosť zriedkavo musíte vyhľadávať v starších e-mailoch. Preto pokiaľ požívate na svoje e-maily priestorovo obmedzený webhosting, neoplatí sa nechávať staré e-maily na serveri. E-maily na serveri sú výhodné vtedy, keď nie ste u svojho počítača a potrebujete k nim prístup v teréne. Môžete sa rozhodnúť, ktoré najstaršie e-maily nechávať na serveri. 

V Microsoft Outlook je možné nastaviť, aké staré e-maily sa majú nechať na serveri. Outlook pri každom zapnutí alebo stiahnutí e-mailov skontroluje toto nastavenie a aicky vymaže staršie e-maily podľa nastavenia. Tieto nastavenia nájdete v časti Nastavenie serveru > Ponechať správy na serveri

Nastavenie serveru cez Outlook

 

Môžete si zvoliť napríklad také nastavenie vo vašom Outlooku, že Outlook aicky vymaže všetky e-maily zo serveru staršie ako 14 dní. Tým uvoľníte priestor na serveri a nemôže sa stať, že sa zaplní. Počet dní samozrejme závisí od toho, k akým najstarším e-mailom sa potrebujete  aktuálne dostať, aj keď ste mimo vášho počítača, a aké veľké prílohy vám posielajú. Ak tieto dve podmienky chcete skĺbiť, musíte si zvoliť adekvátnu veľkosť priestoru na serveri pre vaše e-maily. 

Preto čisto teoreticky, ak potrebujete mať on-line prístup k všetkým e-mailom z posledných 14 dní a viete, že priemerná veľkosť prílohy jedného e-mailu je 2MB a v priemere denne dostanete 10 e-mailov, tak na serveri potrebujete max. 350 MB voľného priestoru na tieto e-maily aj s rezervou. Ak priemerná veľkosť e-mailov sú 3 MB tak sa môžete rozhodnúť, či zvýšiť priestor na serveri, alebo znížiť počet dní. 

Touto stratégiou správy e-mailov, ak necháte dostatočnú rezervu priestoru na serveri (cca 10-20%), sa vám nemôže stať, že sa vaša e-mailová schránka zaplní.

Záloha Outlook prostredníctvom programu MailStore Home

Ako ochrániť vaše staré e-maily pred problémami s vašim počítačom? Urobte si archív na externý pevný disk alebo na USB kľúč. Pre vytvorenie archívu vám pomôže bezplatný archivačný program e-mailom s názvom MailStore Home, ktorý si môžete zdarma stiahnuť zo stránky výrobcu

MailStore Home, s veľmi jednoduchým a intuitívnym ovládaním, vám urobí archív z vašich e-mailov buď na externý pevný disk, alebo na USB kľúč. Nezáleží pritom, či používate Microsoft Outlook, Windows Mail, Live Mail, alebo Mozilla Thunderbird. Veľkou výhodou je, že pokiaľ nepotrebujete obnoviť staré maily a napriek tomu potrebujete nájsť jeden konkrétny e-mail, vo vytvorenom archíve môžete veľmi jednoducho aj vyhľadávať. To znamená, že po otvorení vášho archívu MailStore Home funguje ako napríklad Outlook. 

Zvoľte si aj časové obdobie, kedy budete robiť archív. Môžete každý rok urobiť veľkú archiváciu, alebo dokonca aj častejšie. Táto doba záleží aj od toho, ako sa staráte o svoj počítač a Windows, čiže aké veľké je riziko, či sa niečo pokazí počas roka a bude potrebné preinštalovať, opraviť.

Ak používate vaše e-maily vo firemnom prostredí s obmedzeným webhostingom a záleží vám, aby sa vaša schránka nezaplnila a vaše náklady na priestor e-mailov zostali zachovalé, vyššie uvedenou stratégiou správy e-mailov dokážete efektívne pracovať. 

Samozrejme,  súčasné moderné možnosti neobmedzených hostingov a cloud služieb uvedené starosti elegantne riešia. Tieto témy sú však mimo rozsah tohto článku. Máte iné skúsenosti, robíte zálohu mailov oveľa efektívnejšie? Napíšte vaše skúsenosti do komentárov nižšie.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár