Upgrade na drupal 7
Používate staršiu web stránku ako 1 rok a doteraz nebol vykonaný upgrade (aktualizácia redakčného systému) na vašom webe? Vystavujete váš web určitým hrozbám, o ktorých by ste mali vedieť. Pozrime sa na najbežnejšie, s ktorými sa môžete stretnúť.

Web stránky vytvorené cez redakčný systém pred niekoľkými rokmi boli na svoju dobu bezpečné. Od toho času sa v technológiách veľa zmenilo a hackeri vymýšľajú čoraz fundamentálnejšie spôsoby, ako poškodiť webové stránky. Toto samozrejme robia buď len zo zábavy alebo s určitým úmyslom. Na menších prezentačných firemných weboch je to skôr zo zábavy. Každopádne je dobré, ak si uvedomíte možné hrozby, aby ste mohli v čas zareagovať. Prečítajte si o problémoch, ktoré som doteraz zaznamenal u mojich klientov a ktoré boli aj úspešne vyriešené.

Škodlivý kód na vašom webe

Už niekoľkokrát som sa stretol s problémom, že na niektoré web stránky mojich klientov uložili škodlivý kód. Zatiaľ sa to prejavilo dvojakým spôsobom. Buď web stránku úplne znefunkčnili a objavilo sa len chybové hlásenie na bielom pozadí, alebo web bežal ďalej dlhšie so škodlivým kódom bez povšimnutia. Všimli sme si ho až neskôr, ak sme na web klikli cez Google, ktorý hlásil na celej obrazovke, že na webe je škodlivý kód. Zabezpečiť váš web proti takým útokom môžete jedine upgrade-om redakčného systému.

Nefunkčné e-mailové správy z formulárov

Skoro každá firemná web stránka obsahuje aspoň kontaktný formulár. Ak tento formulár niekto vyplní, odošle sa ihneď potvrdzujúci e-mail odosielateľovi a oznamovací e-mail majiteľovi webu. Práve tieto e-maily boli v niektorých prípadoch nefunkčné. Tento jav sa netýkal priamo útokov na web stránku, ale skôr zastaralých kódov redakčného systému. To, že sa vy nestaráte o upgrade vášho redakčného systému, ešte neznamená, že software na vašom webhostingu nie je vynovovaný. Práve nekompatibilita medzi starým kódom vášho redakčného systému a novým kódom software-u na strane webhostingu môžu znefunkčniť vaše formuláre. Na úspešné vyriešenie tohto problému stačí malý upgrade niektorých častí webu.

Formulár na webe odosiela SPAM príspevky

Ďalším problémom bolo uloženie škodlivého kódu na webhosting a ten odosielal SPAM príspevky vo vašom mene na buď známe, alebo neznáme e-mailové adresy. V tomto prípade, vám hrozí aj zablokovanie e-mailového konta zo strany webhostingu. Na vyriešenie takejto situácie treba vynaložiť viac úsilia a je potrebný aj upgrade redakčného systému.

Nekompatibilita s vyhľadávačmi

Vy sa nestaráte, aby ste mali najnovšiu verziu redakčného systému? Napriek tomu Google implementuje každý deň vylepšenia a rozširuje svoje nástroje, ktoré bežia v pozadí, skoro bez povšimnutia. Každopádne, niektoré časti vášho starého webu nemusia byť kompatibilné s najnovšími požiadavkami Google. Redakčné systémy spred niekoľkých rokov neobsahujú najnovšie xml sitemap, ani podporu pre najnovší webový štandard HTML 5. 

Nemožnosť ďalších vylepšení na webe

Ak máte niekoľkoročný, neobnovovaný redakčný systém, iste pochopíte, že nemôžete očakávať vynovenie vášho webu podľa najnovších webových trendov. Vtedy niekedy pomôže len kompletné prerobenie celého webu odznova, čo je finančne oveľa náročnejšie ako upgrade. Chceli by ste v budúcnosti modernú mobilnú verziu? Chcete rýchlejšie aktualizovať váš web cez užívateľsky prívetivejšiu administráciu? Máte dve možnosti. Cenovo prijateľný upgrade redakčného systému teraz, alebo prerobenie celého webu odznova v budúcnosti. 

Veľkou výhodou redakčného systému Drupal, v ktorom pracujem, je to, že je možné ho postupne aktualizovať a prispôsobiť súčasným trendom, aby bežal v poriadku. Dlhá prevádzka web stránky bez upgradu túto výhodu eliminuje. Rozhodnutie je na vás. Chcete zachovať jednu z hlavných výhod vášho webu - možnosť upgrade-u na novšiu verziu, alebo radšej za niekoľko rokov investujete znova do úplne novej web stránky? Ak je pre vás upgrade vášho webu rozumnejšia voľba, kontaktujte nás.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár