Posielanie veľkých súborov cez email
Zažili ste nasledovnú situáciu? Napíšete e-mail, pripojíte súbor, pošlete a čakáte, čakáte, aby sa odoslal. Nakoniec sa objaví chybové hlásenie a zistíte, že súbor, ktorý ste pripojili je príliš veľký. Preto ho váš emailový klient odmieta odoslať. Čo s tým?

Hneď to samozrejme začnete riešiť u vášho poskytovateľa, aby vám povolili odoslať veľké súbory. Však už žijeme v 21. storočí. Avšak to tak nefunguje. Veľké súbory sa v dnešnej dobe neodosielajú, ale zdieľajú.

Obsah článku:

Predtým, než sa dostaneme k spôsobu, ako správne odoslať, resp. zdieľať veľké súbory medzi kolegovcami a kamarátmi, je fajn pochopiť, ako sme sa k tomuto spôsobu dostali? Poskytovatelia nezvyšujú kapacitu odosielanie príloh v mailoch, pretože na odosielanie e-mailov sa používajú komunikačné protokoly, ktoré majú svoju históriu a aj obmedzenia.

Čo sa používa na odosielanie e-mailov?

Na e-mailovú komunikáciu používame komunikačné protokoly, ktoré vy priamo nevidíte, ale po stlačení tlačidla odoslať, alebo prijať, váš e-mailový program ich používa.  Pre prijímanie pošty zvyčajne používame dva  protokoly - POP3 (Post Office Protocol verzia 3) a IMAP (Internet Message Access Protocol).

Na odosielanie zase najčastejšie protokol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Pokiaľ nastane problém s veľkosťou súboru, môže za to práve tento protokol. Aby sme pochopili, prečo to vznika, potrebujeme najprv pochopiť, ako funguje.

Ako funguje SMTP protokol?

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) je protokol, ktorý sa teda používa na odosielanie e-mailov medzi servermi. Ak chcete odoslať e-mail, váš e-mailový klient (napr. Gmail, Outlook) sa spojí so SMTP serverom, ktorý potom doručí správu adresátovi.
Proces odosielania e-mailu cez SMTP môže byť rozdelený na niekoľko krokov:

  1. Pripojenie k SMTP serveru: Váš e-mailový klient sa spojí so SMTP serverom pomocou portu 25 alebo iného určeného portu.
  2. Overenie: SMTP server môže požiadať o overenie identity odosielateľa pomocou mena a hesla.
  3. Vytvorenie správy: E-mailový klient vytvorí správu s potrebnými hlavičkami (adresy odosielateľa a príjemcu, predmet a obsah).
  4. Odoslanie správy: Správa sa odosle na SMTP server. Ak je adresa príjemcu na inom serveri, odosielateľov SMTP server sa pokúsi doručiť správu na príslušný server.
  5. Spracovanie správy: Ak je správa úspešne doručená, príjemcov SMTP server ju prijme a uloží ju pre príslušného používateľa. Ak nie, SMTP server pošle chybovú správu s informáciami o chybe späť na odosielateľov SMTP server.

SMTP je teda dôležitým protokolom, ktorý umožňuje odosielanie e-mailov z jedného servera na druhý. Existuje však niekoľko obmedzení, ktoré je dôležité brať do úvahy pri posielaní e-mailov pomocou SMTP, aby sa zabránilo problémom s doručením správ alebo blokovaniu účtov používateľov.

Obmedzenia pri posielaní súborov cez SMTP protokol

Existuje niekoľko obmedzení pri používaní SMTP na zabránenie problémom s doručovaním správ alebo blokovaniu účtov používateľov. Spomenieme, len tie najcitlivejšie, ktorými sa môžeme v každodennej komunikácii stretávať:

Denný limit odosielania

Niektorí poskytovatelia e-mailových služieb môžu obmedziť počet e-mailov, ktoré môžete odoslať za deň. Toto obmedzenie sa môže líšiť od poskytovateľa k poskytovateľovi.

Maximálna veľkosť príloh

Veľkosť prílohy, ktorú môžete odoslať prostredníctvom e-mailu, je obmedzená veľkosťou prílohy, ktorú podporuje váš e-mailový klient alebo služba. Väčšina e-mailových klientov umožňuje odoslanie príloh s maximálnou veľkosťou 25 MB.
Je to aj z dôvodu ochrany používateľa. Predstavte si, že by hocikto mohol hocijakú veľkú prílohu odoslať hocikomu. Tým by vzniklo riziko, že spameri vám odosielali emaily s veľkými prílohami a za krátko by vám zaplnili e-mailovú schránku. To by sa vám asi nepáčilo. Niektoré e-mailové služby preto môžu mať aj väčšie obmedzenie na veľkosť príloh, ktoré môžu prijímať.

Je dôležité si uvedomiť a aj dodržiavať tieto pravidlá, aby sa zabránilo problémom s doručovaním správ a blokovaniu účtov používateľov. Ak sa snažíte odoslať veľké množstvo e-mailov, používajte na to špeciálne služby na odosielanie hromadných mailov, a na druhej strane, ak sa snažíte poslať veľké prílohy, môže byť lepšie použiť cloudové úložisko alebo iný spôsob zdieľania súborov, namiesto toho, aby ste ich posielali cez e-mail.  Pozrieme sa na to, aké sú alternatívne spôsoby, aby ste to zvládli.

Alternatívy k e-mailu

Existuje množstvo alternatív na posielanie veľkých súborov emailom, ktoré sú často bezpečnejšie a efektívnejšie. Jednou z najobľúbenejších možností je použitie cloudových úložísk, ako sú Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive alebo iCloud Drive. Tieto platformy umožňujú užívateľom nahrávať veľké súbory do ich online úložísk a zdieľať ich pomocou zdieľaných odkazov alebo pozvánok.

Ďalšou alternatívou je použitie webových služieb na zdieľanie súborov, ako sú WeTransfer, SendGB alebo Smash. Tieto platformy umožňujú užívateľom nahrávať súbory a potom ich zdieľať s príjemcami pomocou odkazu, ktorý je zvyčajne platný iba na obmedzený čas.

Existujú aj špecializované služby na posielanie veľkých súborov, ako sú Hightail, Filemail alebo TransferNow, ktoré ponúkajú rôzne funkcie, ako napríklad šifrovanie súborov, doručenie správ pomocou emailu, vytváranie zdieľaných zdrojov a podobne.

Okrem toho, ak užívateľom nevadí používanie FTP (File Transfer Protocol), môžu použiť rôzne aplikácie pre FTP ako sú FileZilla alebo WinSCP.

Nakoniec, ak ide o naozaj veľké súbory so stovkami GB, nezostáva efektívnejšia možnosť, nez použiť externé pevné disky alebo USB kľúče na fyzické doručenie súborov. Ale vráťme sa k online prostrediu a rozoberme jednotlivé možnosti detailnejšie.

Webové služby na zdieľanie súborov

Webové služby na zdieľanie súborov väčšinou sú prístupne len z prostredia prehliadača. Nie je potrebne pre používanie inštalovať žiadnu aplikáciu na váš počítač. Síce to znie príťažlivo a jednoducho, avšak pri používaní služby je potrebné zvážiť citlivosť odosielaných súborov a vaše súkromie aj súkromie príjemcu. Totiž súbor nahráte na cudzí server a ďalej už neviete kto má prístup k údajom na serveri a tiež neviete, či vaše súbory nearchivujú u seba na dlhšie časové obdobie.

Z hľadiska bezpečnosti a súkromia odporúčame používať cloudové služby a nie webové služby bez registrácie. Cloudové služby popisujeme nižšie v tomto článku.

Napriek tomu predstavíme len jednu ktorá sa u nás najviac používa:

Úschovna

Úschovňa.cz je česká cloudová služba určená pre bezpečné a dlhodobé uchovávanie digitálnych dát. Umožňuje ukladať a spravovať súbory rôznych formátov, ako napríklad fotografie, videá, zvukové záznamy, dokumenty a iné. Dáta sú ukladané na servery v Českej republike, ktoré sú chránené viacnásobnými zálohovaniami a šifrovaním, a sú prístupné cez webové rozhranie alebo mobilnú aplikáciu. Úschovňa.cz tiež ponúka rôzne funkcie pre zdieľanie a synchronizáciu súborov medzi rôznymi zariadeniami, ako aj možnosť prístupu k súborom aj offline. Služba má voľné a platené verzie s rôznymi možnosťami a kapacitou úložiska.

Výhody Úschovňa.cz:

  1. Bezpečnosť: Úschovňa.cz má mnoho bezpečnostných funkcií, ktoré chránia vaše súbory pred stratou alebo zneužitím.
  2. Flexibilita: Môžete pristupovať k svojim súborom z rôznych zariadení, ako sú počítače, tablety a telefóny.
  3. Kapacita: Úschovňa.cz ponúka veľkú kapacitu (do 30GB) ako bežné e-mailové služby, takže môžete uložiť aj naozaj veľké súbory.
  4. Zdieľanie: Môžete naozaj jednoducho zdieľať súbory s inými používateľmi a používať službu v slovenskom alebo českom jazyku.

Nevýhody Úschovňa.cz:

  1. Cena: Služba má poplatky za používanie a po určitom množstve súborov môžu náklady narastať.
  2. Závislosť na internete: Keďže je to online služba, závisí od dostupnosti internetového pripojenia.
  3. Omezené funkcie: Služba môže mať obmedzené funkcie v porovnaní s desktopovými programami na správu súborov, resp. cloudovými služami.
  4. Bezpečnosť: Aj keď má úschovňa.cz mnoho bezpečnostných funkcií, vždy existuje riziko, že súbory môžu byť zneužité alebo zneužité.
  5. Súkromie: Ako s každou cloudovou službou, existuje riziko, že vaše súbory budú sledované alebo zdieľané s inými používateľmi bez vášho vedomia alebo súhlasu.

Celkovo úschovňa.cz je užitočný nástroj na ukladanie a zdieľanie súborov, ale treba byť opatrný pri používaní a uistiť sa, že vaše súbory sú chránené a bezpečné.

Cloudové služby na zdieľanie súborov

Cloudové služby sú online platformy, ktoré umožňujú zdieľať a ukladať súbory v cloude a pristupovať k nim z akéhokoľvek miesta na internete. Tieto služby sú potom  využívané na zdieľanie veľkých súborov, ktoré by bolo ťažké alebo nemožné odoslať cez bežné emailové systémy.

Umožňujú jednoducho nahrať súbor na server a poskytnúť odkaz, ktorý môže byť zdieľaný s ostatnými, aby mohli súbor stiahnuť. Mnohé z týchto služieb umožňujú tiež nastavenie hesiel a časových obmedzení pre prístup k súboru, aby sa zabezpečila väčšia bezpečnosť.

Zvyčajne fungujú tak, že po registrácii je potrebné stiahnuť a nainštalovať desktopovú aplikáciu na počítač a po nainštalovaní a prihlásení do služby z vášho počítača si vytvorite špeciálny priečinok, do ktorého keď ukladáte súbory, automaticky sa nahrajú na server cloudového úložiska. Odtiaľ potom je možné zdieľať prostredníctvom linku.

Z hľadiska bezpečnosti zaraďujeme ich medzi menej bezpečné a súkromné, pretože neposkytujú šifrovanie údajov na serveri. To znamená, že prevádzkovateľ vidí vaše súbory aj ich obsah a v prípade hacknutia servera môžu byť zneužité tretími stranami.

Väčšou poskytujú aj aplikáciu pre mobil. Preto je možné si stiahnuť a nainštalovať tieto aplikácie na váš mobil. To vám zabezpečí prístup k súborom z vášho počítača a cez váš mobil, alebo tablet.

Niektoré najznámejšie cloudové služby sú nasledovné:

Dropbox

Dropbox je cloudová služba na ukladanie a zdieľanie súborov. Umožňuje užívateľom ukladať svoje súbory do "cloudu" a pristupovať k nim z akéhokoľvek zariadenia s internetovým pripojením. Používatelia môžu zdieľať svoje súbory s inými používateľmi, priradiť im rôzne úrovne oprávnení a zdieľať celé adresáre. Dropbox poskytuje aj nástroje na spoluprácu a synchronizáciu súborov medzi rôznymi zariadeniami. Služba bola založená v roku 2007 a je používaná miliónmi ľudí a firiem po celom svete.

Onedrive

OneDrive je cloudová služba od spoločnosti Microsoft, ktorá umožňuje užívateľom ukladať a zdieľať súbory online. Je to súčasť balíka aplikácií Office 365, ale je k dispozícii aj ako samostatná služba pre používateľov Windows, Mac, Android a iOS zariadení. S OneDrive môžu používatelia ukladať svoje dokumenty, fotografie, videá a iné súbory na internetovom úložisku a mať tak prístup k nim kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Navyše môžu súbory zdieľať s inými ľuďmi a spolupracovať na nich online. OneDrive tiež umožňuje automatickú synchronizáciu súborov medzi zariadeniami a zálohovanie dôležitých dát.

Google Drive

Drive je cloudová služba na ukladanie, zdieľanie a správu súborov, ktorú poskytuje spoločnosť Google. Používatelia môžu do svojho úložiska v Drive nahrať rôzne typy súborov, vrátane dokumentov, obrázkov, videí a hudby. Súbory môžu byť uložené priamo na disk počítača alebo na serveroch Google. Používatelia môžu svoje súbory zdieľať s ostatnými používateľmi prostredníctvom odkazov alebo zdieľaním priamo z aplikácií Google. Drive umožňuje aj spoluprácu na dokumentoch, kde viacerí používatelia môžu naraz upravovať a prispievať k dokumentu. Drive je súčasťou služieb, ktoré poskytuje Google v rámci balíka služieb G Suite.

Icloud

iCloud je cloudová služba od spoločnosti Apple, ktorá umožňuje užívateľom ukladať a synchronizovať dáta medzi rôznymi zariadeniami ako napríklad iPhone, iPad, Mac a Windows PC. iCloud poskytuje rôzne funkcie ako napríklad zálohovanie zariadenia, ukladanie fotografií a videí, synchronizáciu kontaktov, kalendárov a poznámok, využitie cloudového úložiska pre súbory a dokonca aj vzdialený prístup k zariadeniu pomocou funkcie Find My. iCloud používa bezpečné šifrovanie a je integrovaný s rôznymi aplikáciami od Apple, ako napríklad Mail, Kontakty, Kalendár a Môj iPhone.

Cloudové služby na zdieľanie súborov (so šifrovaním údajov end-to-end)

Cloudové služby na zdieľanie súborov, ktoré používajú šifrovanie údajov end-to-end kladú väčší dôraz na bezpečnosť a ochranu súkromia.

End-to-end šifrovanie je proces šifrovania správ alebo dát, kde sú šifrované na koncových zariadeniach používateľov a dešifrované až na príjemcovej strane, bez toho aby bola k dispozícii na nejakom inom bode v komunikačnej trase. Tento typ šifrovania poskytuje vyššiu úroveň bezpečnosti a súkromia, pretože iba prijímateľ je schopný dešifrovať správu alebo dáta, ktoré boli zaslané. To znamená, že ani poskytovateľ služby alebo iní tretí jednotlivci, ktorí by mohli mať prístup k komunikačnej trase, nebudú schopní vidieť a dešifrovať obsah. End-to-end šifrovanie sa často používa v službách a cloudových úložiskách súborov, ktoré sú zamerané na ochranu súkromia a bezpečnosti používateľov. Jednou z nami používaných a odporúčaných služieb je sync.com.

Sync.com

Sync.com je cloudová služba na zdieľanie a ukladanie súborov, ktorá sa zameriava na zabezpečenie ochrany súkromia a bezpečnosti dát. Umožňuje užívateľom ukladať a zdieľať súbory medzi rôznymi zariadeniami pomocou šifrovania AES-256 a protokolu SSL/TLS, čím zaisťuje, že súbory sú chránené pred neoprávneným prístupom. Sync.com tiež ponúka rôzne funkcie, ako je automatické zálohovanie súborov, spolupráca a zdieľanie súbormi s inými používateľmi. Služba má aj verziu pre firemné použitie, ktorá umožňuje tímom spolupracovať a zdieľať súbory v bezpečnom prostredí.

Odporúčame práve Sync.com na ukladanie a zdieľanie súborov, pretože ponúka šifrovanie údajov end-to-end na strane klienta, čo zvyšuje bezpečnosť a súkromie pre používateľov. Prejsť na službu sync.com.

Mega

Mega je cloudová úložisková služba, ktorá umožňuje užívateľom ukladať, zdieľať a synchronizovať súbory. Táto služba bola vytvorená v roku 2013 Kimom Dotcomom, zakladateľom dávnejšieho súborového hostingového webu Megaupload. Mega umožňuje užívateľom nahrávať súbory rôznych typov a veľkostí a získavať k nim prístup prostredníctvom webového rozhrania alebo cez aplikáciu pre desktop a mobilné zariadenia. Mega je známy svojím silným dôrazom na bezpečnosť a ochranu súkromia užívateľov, a to pomocou šifrovania na strane klienta a použitia dvojfaktorovej autentifikácie. Mega ponúka bezplatný základný plán s obmedzenou kapacitou úložiska a platené plány s vyššou kapacitou a ďalšími funkciami.

Ako správne poslať veľké súbory?

Rozdeľte súbory na menšie časti

V prípade, že súbor predsa chcete odoslať emailom, rozdeľte ho na menšie časti a odošlete v samostatných mailom. Tento spôsob neodporúčame, avšak popíšeme.

Najčastejšie sa veľké súbory ukladajú do archívov, ako sú napríklad ZIP súbory. Tieto archívy sa dajú ďalej rozdeliť na menšie súbory s konkrétnou veľkosťou. Popíšeme jeden príklad pomocou archivačného programu PeaZip.

PeaZip je bezplatný a open-source súborový archivačný softvér pre operačné systémy Windows, Linux a BSD. Tento program umožňuje užívateľom vytvárať, upravovať a extrahovať rôzne typy archívov, vrátane ZIP, RAR, 7Z a mnohých ďalších. PeaZip obsahuje množstvo funkcií vrátane kompresie, dekompresie, šifrovania, zdieľania súborov a podobne. Okrem toho umožňuje používateľom rozdeliť veľké súbory na menšie časti a tiež kombinovať viac súborov do jedného archívu. PeaZip je populárnym nástrojom pre správu súborov pre svoju jednoduchosť použitia a podporu mnohých formátov súborov.

Postup rozdelenia veľkého súboru do ZIP pomocou programu PeaZip je nasledovný:

  1. Najprv si nainštalujte program PeaZip na svoj počítač.
  2. Spustite program a vyhľadajte súbor, ktorý potrebujete rozdeliť na menšie časti.
  3. Potom kliknite na tlačidlo "Add"
  4. Vyberte priečinok, do ktorého chcete uložiť rozdelené súbory.
  5. Kliknite pri ponuke "Split" a vyberte veľkosť na akú chcete súbor rozdeliť.
  6. Kliknite na tlačidlo "OK" a PeaZip rozdelí váš veľký súbor do menších súborov, ktoré budú uložené v zvolenom priečinku.

Ako rozbaliť súbor pomocou programu PeaZip:

  1. Vyberte súbor, ktorý chcete rozbaliť. Ak súbor sa skladá z viacerých častí, vyberte prvý súbor so sufixom 001
  2. Kliknite na súbor pravým tlačidlom myši a vyberte PeaZip -> Extract here
  3. Súbor sa automaticky rozbalí.

Tieto postupy by mali fungovať na akomkoľvek operačnom systéme, na ktorom je k dispozícii program PeaZip.

Použite kompresiu

Kompresia je proces zmenšovania veľkosti súborov a dátových objektov s cieľom ušetriť miesto na úložisku a zvýšiť rýchlosť prenosu. Môže byť použitá na rôzne typy súborov, vrátane textových, zvukových, obrazových a videonahrávok.

Postup, ako pomocou PeaZip komprimovať súbory:

  1. Stiahnite a nainštalujte PeaZip na svoj počítač.
  2. Vyberte súbor, ktorý chcete komprimovať a kliknite na neho pravým tlačidlom myši a vyberte PeaZip -> Add to archive
  3. V dialógovom okne zvoľte formát, do ktorého chcete súbory skomprimovať (napr. ZIP) a kliknite na tlačidlo "OK".
  4. Ak chcete nastaviť heslo pre otvorenie kliknite na „Enter password / keyfile“ a postupujte podľa pokynov.
  5. Nastavte cestu a názov komprimovaného súboru a kliknite na tlačidlo "OK", aby sa začala kompresia.

Po dokončení kompresie súboru môžete v programe PeaZIP overiť stlačením „Test“, či bol správne vytvorený skontrolovaním veľkosti a obsahu skomprimovaného súboru.

Použite šifrovanie a heslo

Zašifrovanie súboru pred odoslaním cez cloudovú službu môže poskytnúť ochranu proti neoprávnenému prístupu alebo zneužitiu citlivých informácií. Keďže cloudové služby sú umiestnené na serveroch tretích strán, môže existovať riziko, že niekto získa prístup k uloženým súborom. Ak sú tieto súbory zašifrované, útočník nemôže ľahko získať prístup k citlivým informáciám v súboroch.

Zašifrovanie súboru tiež chráni pred potenciálnym zneužitím alebo zverejnením informácií v prípade, že sa cloudová služba dostane do rúk neoprávnenej osoby alebo organizácie. Ak sú súbory zašifrované, útočník bude mať ťažkosti rozkódovať ich obsah a získať prístup k citlivým informáciám.

Je dôležité si uvedomiť, že zašifrovanie súboru pred odoslaním cez cloudovú službu nie je 100% garanciou bezpečnosti, pretože existujú rôzne spôsoby, ako môže útočník získať prístup k súborom. Avšak, zašifrovanie súboru pred odoslaním predstavuje ďalšiu vrstvu ochrany a môže znížiť riziko úniku citlivých informácií.

Existuje niekoľko spôsobov, ako šifrovať veľké súbory pred odoslaním. Tu sú niektoré z možností:

  • Použite archivačný program na šifrovanie: Archivačné programy, ako hore spomínaný PeaZip umožňujú prostredníctvom archívu ZIP zadať heslo k otvoreniu. Kompressiou a pomocou hesla zvýšite bezpečnosť vašich dát.
  • Použite súborové šifrovanie: Ak chcete šifrovať súbor, môžete použiť programy na súborové šifrovanie, ako je napríklad VeraCrypt. Tieto programy vám umožnia vytvoriť šifrovaný kontajner alebo archív, ktorý môžete následne poslať poštou. Príjemca musí mať k dispozícii heslo na dešifrovanie obsahu.
  • Použite cloudovú úložiskovú službu: Niektoré cloudové úložiskové služby ako napríklad Google Drive alebo Dropbox ponúkajú funkcie na šifrovanie súborov pred ich odoslaním. Tieto funkcie zvyčajne používajú šifrovanie na strane servera.
  • Použite šifrovanú cloudovú službu: Rozvinutejšie cloudové služby pre vyššiu bezpečnosť ako napr. sync.com, alebo mega ponúkajú šifrovanie na strane klientskeho počítača, preto používanie týchto služieb je najjednoduchšie pre šifrovanie súboru.

Pamätajte, že heslo neodosielajte tým istým kanálom (napr. email) cez ktorý posielate súbor (napr. email), ale súbor pošlite emailom a heslo napríklad nadiktujte telefonicky.  Máte k dispozícii rôzne spôsoby, ako odoslať heslo k zašifrovanému súboru, napríklad:

  1. Telefonicky alebo osobne: Ak ide o citlivé informácie, najbezpečnejšou metódou je zdieľanie hesla osobne alebo cez telefón.
  2. Zabezpečený email: Heslo môžete odoslať cez email, ale musíte si byť istí, že používate zabezpečený emailový klient alebo službu, ktorá vám umožní zaslať heslo šifrovaného súboru bezpečne. Používajte však iného poskytovateľa emailovej služby, než toho, cez ktoré odosielate súbor. Na odosielanie hesiel odporúčame používať Protonmail, alebo Tutanota.
  3. Zdieľanie hesla pomocou manažérov hesiel: Môžete použiť služby na zdieľanie hesiel, ako sú napríklad LastPass alebo Bitwarden, ktoré vám umožnia zdieľať heslá s inými používateľmi. Heslo sa vygeneruje automaticky a po použití sa samo zničí, takže nikto iný ho nemôže použiť.
  4. Cloudová služba so šifrovaním údajov: Najjednoduchšie je používanie cloudovej služby, ktorá v rámci základnej služby ponúka šifrovanie údajov. To znamená, že súbor sa zašifruje na vašom počítači a na server sa uloží už v zašifrovanej podobe. Pri tomto spôsobe odporúčame, aby aj druhá strana používala rovnakú službu a tak súbor bezpečne len nazdieláte.

V každom prípade je dôležité si uvedomiť, že bezpečnosť je kľúčová pri zdieľaní hesiel k zašifrovaným súborom a treba byť opatrný pri zdieľaní týchto informácií.

Použite cloudové služby

Keď vaše veľké súbory sú pripravené  a zabezpečené na odosielanie, pridajte ho do vami vybranej a používanej cloudovej služby a nazdieľajte.

Krátky postup ako poslať veľké súbory:

  •  Vyberte si Cloudovú službu, ktorú budete dlhodobo používať. Odporúčame službu so šifrovanými údajmi, ako napr. Sync.com alebo Mega.
  •  Nainštalujte si na váš počítač vybranú cloudovú službu a pridajte súbor.
  •  Vytvorte link na zdielanie a ten link pridajte do e-mailu a odošlite súbor.
  •  Pri vytváraní linku na zdieľanie odporúčame nasledovné nastavenia:
    • Vytvorte heslo pre prístup.
    • Nastavte vypršanie platnosti linku, pokiaľ to cloudová služba umožňuje.
    • Nastavte maxilmálny počet stiahnutí, pokiaľ to clodová služba umožňuje.
  • Heslo pre otvorenie linku pošlite cez iný komunikačný kanál, napr. telefonicky, SMS, alebo najlepšie osobne pokiaľ ide o naozaj citlivé údaje.

Zhrnutie a odporúčania

Záverom môžeme konštatovať, že posielanie veľkých súborov cez email môže byť problematické a obmedzené. Existuje však niekoľko alternatívnych spôsobov, ako bezpečne odoslať súbory aj v prípade, že prekračujú maximálnu veľkosť emailových príloh. Medzi tieto možnosti patrí použitie cloudových služieb na zdieľanie súborov, ako napríklad Dropbox, OneDrive, Google Drive alebo Sync.com, alebo rozdelenie súboru na menšie časti a ich následné odoslanie emailom. Pri odosielaní citlivých dát je dôležité zabezpečiť ich šifrovanie, aby boli chránené pred neoprávneným prístupom a únikom informácií. Zabezpečenie šifrovacieho hesla a jeho bezpečné odoslanie sú ďalšie kľúčové faktory pri zdieľaní súborov cez internet.

Pridajte sa aj vy
Lemonweb newsletter

Prehľadné a zrozumiteľné návody a stratégie o podnikaní na internete priamo do v ašej e-mailovej schránky

Zapísať sa

Pridať nový komentár